enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
34,5167
EURO
36,1321
ALTIN
3.003,45
BIST
9.549,89
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Denizli
Az Bulutlu
9°C
Denizli
9°C
Az Bulutlu
Pazartesi Açık
10°C
Salı Parçalı Bulutlu
14°C
Çarşamba Açık
15°C
Perşembe Açık
17°C

Hatipoğlu, ‘Çiftçi mazota çalışır hale geldi’

Denizli Tarım Platformu Başkanı İrfan Osman Hatipoğlu, “ Petrol fiyatlarına son dönemde yapılan yüksek vergi artışları ve zamlar, yaşamın tüm aşamalarını olumsuz etkilerken, en büyük tahribatı tarımda yaptı. Çiftçi mazota çalışır hale geldi” dedi

Hatipoğlu, ‘Çiftçi mazota çalışır hale geldi’
24.07.2023
A+
A-

Denizli Tarım Platformu Başkanı İrfan Osman Hatipoğlu, akaryakıta gelen büyük zamlarla ilgili olarak değerlendirme yaptı. Akaryakıta yapılan zamlardan en büyük tahribatın tarım sektöründe yaşandığına dikkat çeken Hatipoğlu, “Petrol fiyatlarına son dönemde yapılan yüksek vergi artışları ve zamlar, yaşamın tüm aşamalarını olumsuz etkilerken, en büyük tahribatı tarımda yaptı. Tarımsal üretimde enerji, yaygın kullanımı ile mazot ağırlıklı bir girdidir. Yüksek mazot fiyatları ile ekimi yapılan ürünler, onun iki katı mazot fiyatıyla hasat edilmekle karşı karşıya kalındı. Çiftçilerimiz ürettiklerini hasat edemiyor. Tarlada bırakmakla yüz yüze. Özellikle hububat, baklagiller ve aromatik bitkilerin hasadında durum kötü” dedi.
6 kilogram buğdayı satıp, 1 LT mazot alınmıyor
Bu üretim sezonuna kadar, mazotun üretimde payının buğdayda yüzde 21, pamukta 20, mısırda yüzde 35 iken, bu oranın çok yükseldiğine dikkat çeken Hatipoğlu, “Gelişmiş tarımsal üretimin yapıldığı ülkelerde bu oran yüzde 4 ile 12 arasında değişir. Ölçüsüz fiyat artışı bu oranları da anlamsız kıldı. 1975 yılında bir kilogram buğdayla 1.07 LT mazot alınırken, bugün altı kilogram buğdayla 1 LT mazot alınamıyor. Çiftçilerimiz mazota çalışır duruma geldi. Ürünlerini değerinde satmakta zorlandıkları için hasat etmek istemiyorlar. Daha kötüsü üretimden vaz geçmek üzereler. Çiftçiler küserse üretime döndürmek zordur. Üretime destekleyici önlemlerin bir an önce alınmasını istiyoruz. Bu yapılmaz ise gıda güvenliği ulusal sorun haline gelecektir” dedi.

Mazottan ÖTV ve KDV kaldırılmalı

Mazot giderlerinin üretimde oranın düşmesi için tarımsal üretimde kullanılan mazottan ÖTV ve KDV’nin kaldırılması gerektiğine dikkat çeken Hatipoğlu, “Mazotun renklendirilerek bu kontrol edilebilir. Dünyada bu tür uygulamalar var. Maliyet düşürücü diğer bir unsursa, ürünlerin değerinde satılmasının sağlanmasıdır. Çiftçi örgütlerini üretimde belirleyici duruma getirilmeli, bireysel olarak ürününü uzun süre saklamak isteyen çiftçilere ucuz finansman sağlanması diğer önlemler olarak ele alınmalıdır” dedi.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.