Coronavirüs Türkiye ve dünyada yayılmaya ve her geçen gün can almaya devam ediyor. Bugün Koronavirüs 2 milyondan fazla insanın hasta olmasına ve 131 binden fazla insanın da ölümüne yol açtı. Türkiye’de Koronavirüs son durumunda ise 15 Nisan 2020 verilerine göre 65 bin 111 Koronavirüs vaka sayısına ulaşırken, 1403 vefat gerçekleşti. Peki Korona virüs aşısı bulundu mu? Korona virüs ilacı için son durum ne? Koronavirüs salgını ne zaman biter? Türkiye ve dünyadan korona virüs ilacı için son durum detayları haberimizde..
Korona virüs salgını her gün vaka sayısının artmasına ve can almaya devam ediyor. Salgını durdurabilecek olan ise Koronavirüs’e karşı bulunacak bir aşının bulunmasından geçiyor. Şu anda dünya genelinde koronavirüse karşı 68 ayrı aşı ve ilaç projesi gerçekleştiriyor. Türkiye’de ise araştırmacılar 7 aşı ve 7 ilaç toplamda 14 proje üzerinde çalışıyor. Amerika, Hollanda, Avusturalya, Çin ve Hindistan gibi birçok ülke koronavirüse karşı ilaç ve aşı çalışmasını sürdürüyor ve devam eden araştırmalar sonucunda umutlu sonuçlar gelmeye devam ediyor.
Türkiye’de Aşı Denemelerine TAGEM’de katıldı…
Tarım ve Orman Bakanlığına bağlı Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürü (TAGEM) Özkan Kayacan, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınına karşı aşı geliştirme çalışmalarına İstanbul Pendik Veteriner Kontrol Enstitüsü vasıtasıyla dahil olduklarını ve Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) ile ortak araştırma yaptıklarını bildirdi.
Dünyada Koronavirüs aşısı için araştırmaya katılanlardan biri de Massachusetts’de bir hastanede Kardiyoloji Uzmanı olan Dr. Jag Singh. Dr. Jag Singh hastanesinde çalışırken koronavirüs kaparak hastalandı. Tedavi sürecine kendisi de dahil olan Dr. Singh üzerinde koronavirüs tedavisi için deneysel olarak kullanılan Remdesivir ilacı kullanıldı. Bir haftalık tedavinin ardından Remdesivir ilacı olumlu etki gösterdi ve Dr. Singh iyileşti.
The New England Journal of Medicine’de cuma günü yayımlanan araştırmada remdesivir verilen 53 koronavirüs hastasının incelendiği belirtildi. NBC News’un haberinde, ilaç için henüz onay alınmasa da tedavinin bildirilen gerekçelerle uygulandığı ifade edildi.
Hastaların çoğunluğunda ya da yüzde 68’inde doktorlar oksijen desteğinin miktarını azaltabildi. Dahası, solunum cihazına bağlı 30 hastadan 17’sinin bu sayede cihazdan çıkarıldığı belirtildi.
Avustralya, dünya genelinde mevcut olan bir anti-parazitik ilacın, laboratuvarda 48 saat içinde kovid-19’u öldürdüğünü bulduklarını açıkladı.
Monash Üniversitesi lidderliğinde yapılan bir çalışmada, Ivermectin ilacının tek bir dozunun koronavirüsün büyümesini durdurabildiğini gösterdi. Monash Biyotıp Keşif Enstitüsü’nden Dr. Kylie Wagstaff, “Tek bir dozun bile tüm viral RNA’yı 48 saatte kaldırabildiğini ve 24 saatte bile gerçekten önemli bir azalma olduğunu bulduk” diye konuştu.
Hindistan, koronavirüste anti-viral kokteylin işe yaradığını duyurdu. Domuz gribi, sıtma ve HIV anti-viral ilaçlarıyla tedavide başarıya ulaştıklarını kaydeden Rajistan SMS Devlet Hastanesi Başkanı Dr. Sudhir Bhandari, bir vakanın kritik seviyede kronik akciğer hastası olduğunu, buna rağmen kurtulduğunu söyledi.
İlki merkezi ABD’nin Boston kentinde bulunan Moderna ilaç şirketi, Çin’in kovid-19’un genetik dizilimini açıklamasından daha iki gün sonra mRNA-1273 adını verdiği potansiyel bir aşı geliştirdiklerini duyurdu. ABD Ulusal Sağlık Enstitülerine (NIH) bağlı Ulusal Alerji ve Bulaşıcı Hastalıklar Enstitüsü (NIAID) desteğiyle geliştiren aşı, yeni tip koronavirüsün insan hücresine tutunmasını sağlayan “çivi proteini” adı verilen enzimi baskılayarak, vücutta bağışıklık sağlamayı hedefliyor. 17 Mart’ta Washington eyaletinde başlayan koronavirüs aşı çalışması mRNA-1273, insanlar üzerinde denenmeye başlanan ilk Kovid-19 aşısı oldu.
Çin’de yeni tip koronavirüse karşı geliştirilen bir aşıya, klinik denemeler için onay verildiği duyuruldu. Çin Askeri Tıp Akademisinden biyologlar tarafından geliştirilen aşının içeriğinde, yeni tip koronavirüsün hastalığa yol açmayan antijen kısımlarını barındıran bir “alt-birim aşı” olduğu ifade edildi. Çin’de yeni tip koronavirüse (Kovid-19) karşı geliştirilen bir aşının klinik denemelerinde ikinci aşmaya geçildiği bildirildi.
Aşının güvenliğinin dar bir denek grubu üzerinde test edildiği ilk aşamanın ardından, ikinci aşamada, aşının geniş bir denek grubu üzerinde test edilmesi amaçlanıyor.