1992 yılında başlayan demonstrasyon çalışmaları ile başlayan ve her geçen yıl yaygınlaşan kekik 2019 yılı itibariyle 145 bin dekar alandan 16 bin ton üretim kapasitesine ulaştı.Kekik üretimi ile çiftçilerimiz 125 milyon TL gelir elde ettiler.Bu ürünü işleyip değerlendiren ve ihraç eden kekik sektörü de yıllık ortalama 60 milyon $ civarında ihracat yapıyor. Dış ticarete konu olan kekiğin % 75’i Denizli’den sağlanıyor. Kekik üretiminde adeta merkez haline gelen Denizli’nin Pamukkale ilçesi Kurtluca Mahallesi’nde üretimi ilaçsız olarak gerçekleştiren S.S Kurtluca Köyü Tarımsal Kalkınma Kooperatifi ise üretim modeli ile farkını ortaya koyuyor.
S.S Kurtluca Köyü Tarımsal Kalkınma Kooperatifi 2018 yılında başladığı 70 sözleşmeli kekik üreticisi ile 2500 dönüm arazide 500 ton ilaçsız kekik üretimi gerçekleştiriyor. Kooperatif ile sözleşme yapan üreticiler hizmet bedeli karşılığında ilaçsız ürettiği kekikleri özel firma aracılığı yurt dışına ihraç ediyor.
İlaçsız kekik üretimi hakkında bilgi veren Kooperatif Başkanı ve Kutluca Mahallesi Muhtarı Mustafa Acat,”İlaçsız kekik üretimini işçilikle sağlıyoruz. Kekik üretiminde 2 veya 3 defa çapalama ile yabancı otların temizlenmesiyle ilaçsız üretim yapmak mümkün oluyor. Böylelikle ilaca verilen para işçiye veriliyor. Hem kaliteli ürün oraya çıkıyor, hem de üretici ve işçi kazanıyor. Geçtiğimiz yıl 8 liradan satılan kekik,kooperatifimizde ilaçsız üretim ile 11 liradan satıldı.Kooperatifimizde kekik üreticisi haricinde 210 ortağımız bulunuyor”dedi.
HABER:ORAL CAN TATAR