enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
34,6355
EURO
36,5804
ALTIN
2.934,69
BIST
9.639,77
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Denizli
Açık
14°C
Denizli
14°C
Açık
Perşembe Açık
16°C
Cuma Parçalı Bulutlu
18°C
Cumartesi Az Bulutlu
18°C
Pazar Hafif Yağmurlu
16°C

Kurtluca Köyü Tarımsal Kalkınma Kooperatifi’nden: İlaçsız kekik üretimi

Kurtluca Köyü Tarımsal Kalkınma Kooperatifi’nden: İlaçsız kekik üretimi
26.03.2020
A+
A-



1992 yılında başlayan demonstrasyon çalışmaları ile başlayan ve her geçen yıl yaygınlaşan kekik 2019 yılı itibariyle 145 bin dekar alandan 16 bin ton üretim kapasitesine ulaştı.Kekik üretimi ile çiftçilerimiz 125 milyon TL gelir elde ettiler.Bu ürünü işleyip değerlendiren ve ihraç eden kekik sektörü de yıllık ortalama 60 milyon $ civarında ihracat yapıyor. Dış ticarete konu olan kekiğin % 75’i Denizli’den sağlanıyor. Kekik üretiminde adeta merkez haline gelen Denizli’nin Pamukkale ilçesi Kurtluca Mahallesi’nde üretimi ilaçsız olarak gerçekleştiren S.S Kurtluca Köyü Tarımsal Kalkınma Kooperatifi ise üretim modeli ile farkını ortaya koyuyor.

500 TON İLAÇSIZ KEKİK

S.S Kurtluca Köyü Tarımsal Kalkınma Kooperatifi 2018 yılında başladığı 70 sözleşmeli kekik üreticisi ile 2500 dönüm arazide 500 ton ilaçsız kekik üretimi gerçekleştiriyor. Kooperatif ile sözleşme yapan üreticiler hizmet bedeli karşılığında ilaçsız ürettiği kekikleri özel firma aracılığı yurt dışına ihraç ediyor.

İLACA VERİLEN PARA İŞÇİYE VERİLİYOR

İlaçsız kekik üretimi hakkında bilgi veren Kooperatif Başkanı ve Kutluca Mahallesi Muhtarı Mustafa Acat,”İlaçsız kekik üretimini işçilikle sağlıyoruz. Kekik üretiminde 2 veya 3 defa çapalama ile yabancı otların temizlenmesiyle ilaçsız üretim yapmak mümkün oluyor. Böylelikle ilaca verilen para işçiye veriliyor. Hem kaliteli ürün oraya çıkıyor, hem de üretici ve işçi kazanıyor. Geçtiğimiz yıl 8 liradan satılan kekik,kooperatifimizde ilaçsız üretim ile 11 liradan satıldı.Kooperatifimizde kekik üreticisi haricinde 210 ortağımız bulunuyor”dedi.

HABER:ORAL CAN TATAR



Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.