enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
34,5684
EURO
36,2560
ALTIN
2.961,59
BIST
9.549,89
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Denizli
Az Bulutlu
9°C
Denizli
9°C
Az Bulutlu
Salı Açık
12°C
Çarşamba Açık
15°C
Perşembe Açık
16°C
Cuma Hafif Yağmurlu
18°C

Mağaralardan Binalara Uzanan Antik Kent: Tabea 

Mağaralardan Binalara Uzanan Antik Kent: Tabea 

Antik medeniyetlerin kentlerini içinde barındıran Denizli’de mağaralardan günümüz binalarına uzanan antik kent Tabea şimdiki görünümü ile ziyaretçilerini büyülüyor.

 

Denizli’nin Kale ilçesinde bulunan ve Anadolu’da kurulan ‘polis’ adı verilen ilk şehir devletlerinden biri olan Tabea kale görünümü ile ziyaretçilerini bekliyor.

Eski Kale olarak da bilinen Denizli’nin Kale ilçesine adını veren antik kent Tabea, Ünlü Makedon İmparatoru Büyük İskender’in seferleri ile Dünya sınrılarını değiştirdiği dönemde Anadolu’da kurulan ilk şehir devletlerinden biri olduğu tahmin ediliyor. Kale şeklinde tasarlanmış olan yerleşim yerinin yapılan kazı çalışmaları ile büyük bir kısmı ortaya çıkarıldığı ifade ediliyor. Coğrafi olarak savunma konusunda elverişli olduğu için zamanında bu bölgenin yerleşim yeri olarak tasarlandığı ve dıştan gelecek tehditlere karşı da Kale görünümü ile inşa edildiği ifade ediliyor. Bölgede yapılan kazı çalışmaları yaz mevsimlerinde devam ederken, kentteki mağaraların ve soğuk doğal suların aktığı su kanallarının turizme açılması adına yapılan çalışmaların yeterli olmadığı görülüyor.

Yüzyıllardır İnsanlığa Ev Sahipliği Yapıyor

Günümüzden 30 yıl öncesine kadar insanların yaşam bölgesi olarak kullanılan Tabea Antik kenti, Hellenistik dönemden bu yana insanlara ev sahipliği yapıyordu. Yerleşim alanında yapılan kazılarda Gümüş ve bronz sikkeler o dönemde burada yaşayan insanların kendi şehir devleti adına sikke bastırdıklarına işaret ediyor. Kazı çalışmalarında Kalenin üst tarafında bulunan insanlar tarafından oyulan meydana getirilmiş olan mağaralara girmenin henüz mümkün olmadığı belirtiliyor.

Antik kentte geçmişten bu güne devam eden yaşamda her döneme ait eserler bulunuyor. Öncesinde tek minaresi görünen ve yapılan kazı çalışmalarıyla bazı duvarları da gün yüzüne çıkan caminin hangi döneme ait olduğu bilinmezken, kentte bulunan Cevherpaşa Camii’nin ise Anadolu Selçuklu Devleti döneminden kalma olduğu biliniyor.

 

 “Yerli ve Yabancı Turistleri Her Zaman Tabae Antik Kenti’ne Bekliyoruz”

Kale’nin ilçe sakinleri Tabea’nın titiz bir restorasyon çalışması ile turistik anlamda bölgeye katkı sağlayabilecek bir potansiyelinin olduğunu düşünüyor. Tabae Antik Kenti hakkında bilgi veren Serkan Meçin, kentte mağara ve çeşitli güzel mekanların bulunduğunu söyledi. Şuan yerleşim yeri olan Kale ilçesi ve ilçenin adını aldığı Tabae, yani diğer adıyla Eski Kale’nin şuanda bakımsız olduğu için fazla turist çekmediğini ifade eden Meçin, yerli ve yabancı turistleri her zaman Tabae Antik Kenti’ne beklediklerini söyledi.

Kaynak: İHA- Haber: Egeyön Haber Merkezi

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.