Menisküs, diz eklemini oluşturan kıkırdak yapıdaki bağlara verilen isimdir. Diz ekleminde 3 kemik bulunur. Bu kemikler uyluk(femur, bacak kemiği (tibia) ve önde diz kapaği (patella) kemiğidir. Vücudumuzda bir çok eklem bulunur, eklemler eklem bağları ve kıkırdak yapıdaki menisküsler ile güçlendirilir.
Menisküsler iç ve dış olmak üzere vücudumuzda iki adet bulunmaktadır. Menisküsler genelde “C” şeklindedirler ve içinde yoğun sıkı örgü şeklinde kolajen lifleri bulundurur. Elastik yapıdaki bu yapılar diz yastıkları ve eklem arasında amortisör görevi görür. Yani yükün daha geniş bir alana dağılmasında ve kıkırdakları yüksek baınçtan korumaya yardımcı olur.
Menisküs yaralanmaları zamanla bozulma, travmatik ya da doğuştan ortaya çıkabilir. Çoğunlukla 65 yaş üstünde görülse de aşırı yüklenme nedeniyle genç yaşlarda da sık görülmektedir.
Ani durma, dönme, dizi zorlama, bükme veya döndürme,
Diz çökme, çömelme ve ağır nesneleri kaldırma anında yaralanma,
Futbol, basketbol gibi ikili temaslı sporlarda ani manevralar sırasında oluşabilir.
Menisküs yırtığının en belirgin belirtisi siz ağrısıdır. Ancak yırtılmanın hemen ardından şiddetli ağrı olmayabilir. Dizde oluşan yaralanma eklem sıvısında artış ve şişlik yaşanmasının ardından ağrılar şiddetlenmeye başlar.
Dizde hareket ettikçe ses çıkması,
Şişme, sertleşme,
Dizde kilitlenme veya takılma,
Dizi tam bükememeik gibi hareket kısıtlanmaları
Genç yaşlarda oluşan menisküs yaralanmalarında kıkırdak yapılarının korunması ve ilerde eklem zedelenmeleri yaşanmaması için tamir yöntemleri uygulanır. Tamire uygun olmayan yaralanmalar için ya da tamir sonrası takrarlayan yırtıklarda korunma amaçlı kısmi menisektomi uygulanır.
Menisküsün tamamının çıkarılması gereken tedaviler çok özel durumlarda uygulanmaktadır.
Dizde menisküs yırtığı belirtileri fark edildiğinde Ortopedi ve Travmatoloji uzmanına başvurulmalıdır.