Meteoroloji Genel Müdürlüğü tarafından yayımlanan 3 aylık kuraklık haritasında bazı bölgelerin, illerin “olağanüstü kuraklık’ tehlikesi altında olması dikkat çekti. Peki Denizli’nin kuraklık durumu nasıl?
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Meteoroloji Genel Müdürlüğü, ülke genelinde güncel kuraklık haritalarını yayımladı. Standart Yağış İndeksi (SPI) metoduna göre hazırlanan 3 aylık haritada yer alan olağanüstü kuraklık durumu dikkat çekti. Türkiye’nin birçok bölgesinin olağanüstü kuraklık ile karşı karşıya kaldığı açıkça görülüyor. SPI esas olarak belirlenen zaman dilimi içinde ortalama yağış farkının standart sapmaya bölünmesi ile elde ediliyor. Kuraklık haritasının yayınlanmasının ardından Türkiye’de ilk kez 1990’lı yıllarda kullanılan yağmur bombalarının yeniden kullanılıp kullanılmayacağı da merak edildi.
Ağustos ayından ocak ayına kadar 6 aylık dönemi kapsayan haritada bir kısmı çok şiddetli, bir kısmı da şiddetli seviyelerinde değerlendirilirken, son 3 aylık dönem temel alınarak hazırlanan harita ise “olağanüstü kuraklık” tehlikesi altında değerlendirildi. Yayımlanan haritaya göre birçok il şiddetli kuraklıkla karşı karşıya. Ege kesimi ve bazı bölgeler “normal kuraklık” seviyesinde olsa da Türkiye geneli ciddi bir kuraklık tehlikesi altında.
Özellikle İç Anadaolu bölgesinde kuraklığının olağanüstü sveiyeye çıktığı, İstanbul ve Marmara bölgesinin önemli kentlerinin de aynı seviye ile karşı karşıya olduğu belirtildi. Doğu Anadolu’da ise Van, Erzurum, Kars ve Gümüşhane, Bayburt bölgeleri de yine yüksek risk içerisinde olan illerden olduğu ifade ediliyor.
Ege Bölgesinde ise İç Anadolu, Doğu Anadolu ve Marmara Bölgesi kadar ciddi bir kuraklşık görülmüyor. Özellikle Denizli vbe çevresinin kuraklık seviyesinin normal düzeyde olduğu haritada yer alıyor. Meteorolojinin yayınladığı haritada Çardak, Çal, Baklan ve Çivril bölgesinde ise hafif kuraklık kuşağı yer alıyor. Aynı şekilde Acıpayam ve Çameli bölgesine de hafif kuşak bölgesine yakın görünüyor.
Ege bölgesinden özellikle Afyonkarahisar, Kütahya ve Uşak bölgesinde ise kuraklığın diğer kentlere göre daha yüksek yer yer olağanüstü kuraklık seviyesinde olduğu görülüyor.