Amerika’da yaşayan Çinli turistler Denizli’nin tarihini simgeleyen M.Ö. 261-263 yılları arasında II. Antiokhos tarafından kurulan ve Antiokhos’un karısı Laodike’nin adı verilen Laodiya Antik Kenti’ni ziyaret ettiler. Pamukkale TV’de yayınlana Ahmet Deda ile Analiz programı bu ziyarete dahil oldu. Programda Gazeteci Ahmet Deda, görevli rehber Arkolog Doğan Peçen’den Loadikya ile ilgili önemli bilgiler aldı.
Ahmet Deda ile Analiz programı Laodikya Antik Kenti’ni ve Çinlilerin Laodikya’ya olan ilgisini masaya yatırdı. Program içerisinde rehberden bilgiler alan Gazeteci Ahmet Deda, Laodikya’nın tarihteki önemini sordu. Antik kentte rehberlik yapan Arkeolog Doğan Peçen, ‘Burası İncil’de adı geçen 7 kiliseden biri. Tabi İncil’de kilise olarak değil de cemaat olarak bahsediliyor. Burada çok büyük ve güzel bir kilise var. 3 tane nefleri bulunuyor mermer döşeme ve mozaiklerle kaplı bulunuyor. 2010 yılında başlayan kazı çalışmaları tamamlandı ve şimdi ziyarete açık bir biçimde turistleri bekliyor.’ dedi.
Gazeteci Ahmet Deda’nın ziyaretçiler her geldiğinde Laodikya’yı daha gelişmiş ve farklılaşmış bir halde bulduğunu bunun nedeninin ne olduğunu sorması üzerine Arkeolog Doğan Peçen, ‘Bunun en büyük nedeni Prof. Dr. Celal Şimşek’in başarısıdır. Bulduğu finansmanlar ve kurduğu ekip ile 12 ay boyunca burada çalışma yapılıyor. Diğer kazılardan tek farkı da burada yıl boyunca çalışılıyor olması. Çalışma şartları burada çok iyi. Ekipmanlarımız ve olanaklarımız da oldukça fazla. Bu nedenle ziyaretçilerimiz her geldiğinde laodikya’yı çok farklı bulabilirler.’ ifadelerini kullandı.
Pamukkale’nin Pamukkale ilçesine, Laodikya’nın da Merkezefendi sınırları içerisinde bulunmasını hatırlatan Ahmet Deda, bu çalışmalarda Nihat Zeybekci’nin Denizli Belediye Başkanlığı döneminde önemli katkıları olduğunu söyledi. Her iki belediyenin yanı sıra Denizli Büyükşehir Belediyesi’nin büyük katkılarını olduğunu anlatan rehber Doğan Peçen, Laodikya’nın bu güne gelmesinde bu katkıların payı olduğunu söyledi.
Laodikya’ya turistlerin genel olarak bahar aylarında geldiğini söyleyen Rehber Arkeolog Doğan Peçen, Özellikle bu ziyaretçilerin Güney Kore, Çin ve Avrupa ülkelerinden olduğunu ifade etti.
Haber: Serkan ÖZKURT