Soru önergesinde Cumhurbaşkanı’nın geçmiş açıklamalarına atıfta bulunan Öztürk ; salgın sürecinde milli üretimin ne kadar önemli olduğu dünya genelinde görüldü . Pek çok ülke kendi ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla ihracatını bile durdurdu , üretim yapamayan ülkeler tedarik konusunda ciddi sıkıntılar yaşadı . Olması gereken yerli üretimin desteklenmesidir ama yapılan hamasi açıklamalar bir türlü üretime yönelecek somut adımlara dönmedi dedi .
Sözlerine devam eden Yasin Öztürk, ‘Kaldı ki hali hazırda kamu ve üniversite hastanelerine tedarik sağlayan medikal firmaları sözleşmelerinde yer alan vadedeki alacaklarını zamanında tahsil edemiyor , bu şartlarda vade farkları ve alacakların gecikmesi birim fiyatlar üzerinden maliyetlere yansıyor , ister istemez medikal ürün ve sarf malzeme bedelleri yükseliyor bir de alacakları biriken firmalara belirli oranlarda feragat baskısı kurulduğu iddiaları kamuoyuna yansımış durumda , bu şartlarda kim kamu ve üniversite hastanelerine mal satmayı ister’ açıklamasını yaptı .
Yasin Öztürk’ün yazılı soru önergesinde şu sorular yer alıyor:
1- Ülkemizde Tıbbi Cihaz Kurumu’na kayıtlı tıbbi cihaz ve medikal ürün tedariğini sağlayan firma sayısı ne kadardır?
2- Tıbbi cihaz ve medikal ürün tedariğini sağlayan firmaların, kamu hastaneleri ile yapmış olduğu sözleşmelere rağmen ödemesi yapılmayan, vadesi geçmiş alacak tutarı toplam ne kadardır?
3- Bahsi geçen firmaların, üniversite hastaneleri ile yapmış olduğu sözleşmelere rağmen ödemesi yapılmayan, vadesi geçmiş alacak tutarı toplam ne kadardır?
4- Kamu ve üniversite hastanelerinden alacaklı olan firmalara, ödeme yapılması için, “alacaklarının belli bir kısmından feragat edilmesi istendiği” iddiası doğru mudur?
5- Tıbbi cihaz ve medikal ürün tedariğini sağlayan firmaların alacaklarının ödenmesi konusu bir takvime bağlanmış mıdır?
6- Son 3 yıl içerisinde faaliyetini durduran, tıbbi cihaz ve medikal ürün firma sayısı ne kadardır?
7- Sayın Cumhurbaşkanının tıbbi cihaz üretimi konusunda “yerelleşmeye ağırlık verileceği” ifadesi doğrultusunda yapılan çalışmalar nelerdir?
8- Ülkemizde tıbbi cihaz ve medikal ürünlerin tedariğini sağlayan firmalara ödeme yapılmaması durumunda, sektörden çekilmek zorunda kalan yerel firmaların yerini global firmalar almaya başlarken “yerelleşme” nasıl sağlanacaktır?
9- Özellikle Covid-19 salgını nedeniyle hastanelerimizde artış gösteren hasta sayımız ve tıbbi ürünlere ihtiyaç nedeniyle, kamudan alacaklı tıbbı cihaz ve medikal ürün tedariği gerçekleştiren firmalara ilişkin olarak bir destek paketi hazırlanması düşünülmekte midir?