enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
34,3061
EURO
37,1912
ALTIN
3.018,65
BIST
8.885,00
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Denizli
Parçalı Bulutlu
25°C
Denizli
25°C
Parçalı Bulutlu
Cumartesi Parçalı Bulutlu
23°C
Pazar Parçalı Bulutlu
19°C
Pazartesi Parçalı Bulutlu
20°C
Salı Açık
20°C

Sultan Sarıbaba rahatsız olur diye mahallede davul çalmak yasak

Sultan Sarıbaba rahatsız olur diye mahallede davul çalmak yasak
07.05.2020
A+
A-

Sarayköy ilçesindeki Tekke Mahallesi, Ramazan ayında davul çalınması yasak. Mahalledeki ilginç uygulama yüzyıllardan bu yana devam ederken, geleneği duyanlar ise şaşkınlıklarını gizleyemiyor.

Geleneğe gerekçe olarak ise mahallede bulunan türbede yatan Sultan Sarıbaba’nın davul sesinden rahatsız olması gösteriliyor. Rivayete göre, yıllar öncesinde köyde gelin alma töreninde gelin köyden götürülürken çalınan davul biranda parçalanmasının ardından köyde daha sonra davul çalınmamaya başlanmış. Mahalle sakinleri yıllardır hiç davul çalınmadığını, çalındığında ise uğursuzluk, kötülük ve felaket getireceğine inanıyor. Ramazan aylarında, düğünlerde ve eğlencelerde davul çalınmadığı eğer çalındığında Sultan Sarıbaba hazretlerinin sesinden rahatsız olacağına inanılıyor.

UĞURSUZ KABUL EDİLİYOR

Köy halkının nüfusunun azalması ile köyde artık çok fazla kişinin yaşamadığını belirten 74 yaşındaki Fethi Altındaş, “Ramazan davulu ben kendimi bildiğimden bu yana çalınmıyor ve de hiç çalınmadı. Örf ve adetlerden ki zamanında yerleşmiş davul çalmamak şimdide çalınmıyor. Bir düğün olmuş burada davul çalmışlar yolda giderken kavga olmuş ve gelin ölmüş deniliyor bunlar hepsi kulaktan duyma canlı bir şahidi yok. Uğursuzluk olarak kabul ediliyor. Hiçbir zaman davul çalınmıyor bazen düğünler olduğunda davul çalınmıyor sadece küçük trampetler çalınıyor” dedi.

Köyde bulunan başka bir vatandaş ise köye birilerinin geldiğini ve türbenin tarihini araştırdıklarını ve 3000 ya da 4000 yıllık olduğunu belirten 71 yaşındaki Ahmet Altındaş, “Çocuk sahibi olamayanlar burada bağlanıp gidiyor, çocuk sahibi oluyorlar. Burada Ramazanda davul çalınmıyor, eskiden Ramazan davulu yerine teneke çalarlardı” dedi.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.