Çardak Havalimanı yönetiminin taksi hizmeti kooperatif ile sözleşmesini tek taraflı feshetmesiyle başlayan, engelli insanların mağdur olduğu ve Denizli gündemine oturan olay hakkında Pamukkale Havaalanı Taksi Kooperatifi’nin Avukatı Berkay Güçlü ve Kooperatif Başkanı Yaşar Kocabıyık yaşanan süreci anlattıkları haberi Denizli Deda Haber okuyucuları ile paylaşmıştık. Havaalanı taksicileri bugün gerçekleştirdikleri basın toplantısı ile yaşananları Denizli kamuoyuna aktardılar. Toplantıda bazı basın organlarında çıkan iddialara yanıt verdiler.
Pamukkale Havaalanı Taksi Kooperatifi Başkanı Yaşar Kocabıyık, Kooperatif Müdürü Arif Mergen ve Avukat Berkay Güçlü bugün Denizli Gazeteciler Cemiyeti’nde(DGC) düzenledikleri basın toplantısı ile Çardak Havalimanı yönetiminin kooperatifleri ile aralarındaki sözleşmeyi ‘Dolmuş taksi’ iddiası ile tek taraflı fesh etmesi ardından taksicilere havaalanından müşteri almaları nedeniyle kesilen cezalar, turistlerin yaşadığı mağduriyetler ve olayın arka planını kendi perspektiflerinden anlattılar.
DGC’de düzenlenen toplantı ilk sözü Kooperatif Başkanı Yaşar Kocabıyık aldı. 26 yıldan beri Çardak Havalimanı’nda örnek bir taksi hizmeti verdiklerini belirten Kocabıyık”2006 yılından sonra Çardak Havalimanı’nda uçak seferleri ve yolcu sayılarında artış oldu. Bizlerde PAÜ öğretim görevlilerinin görüşleri doğrultusunda fiyatları aşağıya çekerek ve fiyatları 3 kişi paylaştırmak kaydıyla 2007 yılında belediye meclisinin aldığı karara, 2013 yılında da DHMİ’nin verdiği izne dayanarak hizmet vermeye başladık. Denizli’de bu hizmetle UBER, korsan taksi veya transfer taksi taşımalara yer verdirmedik. Yolcu sayısının artması ile otobüs firması doğrudan veya dolaylı engellemelerle bizi engellemeye çalışmıştır. Biz Pamukkale Taksi olarak 2011 yılında açılan ihaleyi kazanarak burada hizmet vermeye başladık. O günlerde otobüs firması Çardak’taki taksicileri boş vaatlerle borca sokarak, vatandaşları zor duruma düşürmüştür. Şimdi de aynı oyunu oynamaya çalışıyorlar. Otobüs firması bununla DHMİ’de tekelleşmeye çalışmaktadır. Şuanda havaaalanından Üçgen’e yazan taksimetre fiyatı 220 liradır. Uçak biletinin 180 liraya alan bir kişi neden bu fiyatı versin. Keşke belediyemiz daha uygun şartlar yaratsa da halkımızın seçeneği artsa. Bazı basın organlarında yer alan taksiciler içeri alınmıyor söylemi yanlıştır. Biz yolcularımızı içeri götürebiliyoruz. Ancak içeriden yolcu alamıyoruz. Mahkeme süreci boyunca ceza yememek için nizamiye önünden yolcu alıyoruz.”dedi.
Kooperatif Müdürü Arif Mergen havaalanındaki hizmetin Türkiye’nin hiçbir yerinde olmadığını belirtti. Bazı basın organlarında çıkan kendilerini itibarsızlaştırıcı suçlamalara cevap veren Mergen;” Bizi korsan taksi gibi göstermeye çalışıyorlar. Bizim Ticaret Bakanlığı ile sözleşmemiz var. Bu sözleşme belediyeye bağlı olmayan özerk bölgeler arasında yer alan havaalanlarının ihalesini almak için kooperatif kurarlar. Bizimde sözleşmemiz mevcuttur. Paylaşımlı hizmeti İstanbul’da da yapılıyor. Biz bu işi kaçak olarak yapmıyoruz. Bizim belediyeden 2007 yılında aldığımız paylaşımlı taksi yapılabilir kararımız var. Denizli Belediyesi’nde bu taksi yönetmeliğinin üzerine çıkan bir yönetmelik yoktur ve hala geçerlidir. Bunun üzerine 2012 yılında DHMİ’den de biz gerekli izinleri aldık.”ifadelerini kullandı
Bazı basın organlarında çıkan iddialara yanıt veren Mergen;”BAYTUR firması sözcüsü Ahmet Sarılar olayların tarafı olmadıklarını belirtti. Madem olayların tarafı değilsiniz, bizim 16.11.2018’deki davamıza neden dahil olmak istediler? Yine Sarılar yine usulsüz taşıma yaptığımızı iddia etmiş. Ahmet Sarılar denilen kişi Pamukkale Taksi’nin eski bir çalışanıdır. İşleyişi biliyordu. Çekilen videoların kurmaca olduğu da iddia edildi. Bunun kurmaca olmadığını oraya gelen basın mensupları ve halk gördü. Çınar Taksi’nin ”usulsüz iş yapıyorlar” iddiasına da cevap vereyim. DHMİ özerk kuruluştur. Bizi usulsüz bir iş yapmadık. Biz kanunlar çerçevesinde sözleşmemizi yaptık. Ayrıca 5216 sayılı belediye kanuna göre havaalanları,üniversiteler ve OSB’ler özerk bölgelerdir. Belediye sınırları dışında kabul edilen yerlere belediye durak veremediği için DHMİ taksi kooperatifleri ile sözleşme yapıyor. Çardak Esnaf Odası orada bir görüşme yapmış. ”Hakkımızı bize verin” demişler. Biz bunu kabul etmiyoruz. Biz zamanında Çardak Acıgöl Taksi ile mahkemelik olmuştuk ve kazandık. Kaldı ki Çardak ilçesinde mevzuata uygun taksicilik hizmeti yapılmamatadır. Bizim bölgemiz dedikleri alan ise özerk bölge olduğu için belediyeye dahil değildir. İlçe sınırları içinde diyorlarsa biz onuda zamanında belgelendirdik. Çardak Havalimanı’nın belli bir kısmı Çardak’ta belli bir kısmı Bozkurt Sazköy’dedir. Biz Sazköy tarafında hizmet veriyoruz ”ifadelerini kullandı.
Toplantıda son olarak Pamukkale Havaalanı Taksi Kooperatifi Avukatı Berkay Güçlü söz alarak olayın hukuki boyutunu anlattı. Güçlü;”Bizim konu ile ilgili ilk mahkememiz Şubat ayı içerisinde olacak. Bu süreçte Pamukkale Taksi’ye siz dışarıda bekleyeceksiniz gibi bir durum olamaz. Çünkü Pamukkale Taksi’nin DHMİ’ye verdiği bir kira bedeli var. Buradaki sıkıntı DHMİ’i ile yapılan sözleşme tek başına bir kira sözleşmesi değil. Kira sözleşmesi içerisinde bir hizmet ilişkisi barındırıyor. Dolayısıyla giriş ve çıkışlarımızda çok büyük bir problem yok. Ama yolcularımızı alamıyoruz. Neden DHMİ bize;”Siz dolmuş taksi yapıyorsunuz. Biz bu yüzden hizmete ilişkin kısmını size yaptırmıyorum”diyor. Bizde diyoruz ki o zaman bize tahliyeye ilişkin kararınızı iletin ama bize bu da iletilmiyor. Tahliye davası yok. Burada DHMİ’nin iki taraflı bir oyunu söz konusu. Neden bir işlem yapıyorsunuz. O zaman işlemin devamını getirin. Getirilmiyor. Bu durumda kim mağdur ediliyor? yolcular, Pamukkale ve Denizli’nin itibarı… Bize burada yolcu alamazsınız, 700 metre yürüteceksiniz deniyor. Biz bunu hiçbir turiste açıklayamazsınız. Çünkü dünyanın hiçbir yerinde böyle bir uygulaması söz konusu değil. Sözleşmeyi feshediyorsan, alternatif geliştirmen gerek. O da yok. Şuanda yeni bir ihale yapılamıyor. Bu mağduriyetin devam etmesi mantıklı görünmüyor”şeklinde konuştu.
Berkay Güçlü, Denizli Büyükşehir Belediyesi olmadan önce verilen paylaşımlı taksi izninin şuanda devam edip etmediği yönündeki soruya ise;”DHMİ’nin itirazı da bu yönde ama bizim elimizde gerekli izinlerimiz var. Kanundan doğan bir boşlukta var. Biz bunun çözüme kavuşturulmasını ve kimsenin mağdur olmamasını istiyoruz”dedi.