enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
34,6043
EURO
36,6098
ALTIN
2.938,76
BIST
9.640,08
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Denizli
Açık
15°C
Denizli
15°C
Açık
Cuma Az Bulutlu
18°C
Cumartesi Az Bulutlu
19°C
Pazar Yağmurlu
16°C
Pazartesi Yağmurlu
13°C

Uzman Doktor Göksoy’dan kalp hastalarına kurban uyarısı

Uzman Doktor Göksoy’dan kalp hastalarına kurban uyarısı
28.07.2020
A+
A-

Kalp damar hastaları ile yaşlı hastalarda vücut direnci ve sağlığı için dengeli beslenmenin çok önemli olduğunu ifade eden Kardiyoloji Uzmanı Dr. Hidayet Göksoy, Kurban Bayramında artan kırmızı et tüketimi konusunda şu önerilerde bulundu. Göksoy: “Kırmızı et; içerdiği protein, B12 vitamini, demir, çinko, selenyum ve karnitin gibi vücut için gerekli çok sayıdaki vitamin ve mineralden dolayı dengeli beslenmenin vazgeçilmez öğelerinden biridir. Ancak kalp damar hastaları, hipertansiyon ve kalp yetmezliği hastalarının bu kadar önemli bir protein ve demir kaynağı olan kırmızı eti belirli ölçüler ve kurallar dahilinde tüketmeleri gerekmektedir. Bu hastalar, Kurban Bayramı sürecinde kontrollü ve dikkatli olmamaları durumunda sağlıklarında kötüleşmeyle karşı karşıya kalabilirler. Bu nedenle; kalp hastaları kurban etini tüketirken öncelikle yağlı ve tuzlu et ile sakatat tüketiminden kaçınmalıdırlar. Yine kalp hastaları ve yaşlı bireylerin kurban etini 24 saat dinlendirip sonrasında tüketmeleri önerilmektedir. Çünkü taze kesilmiş etin sert olmasından dolayı sindirimi zor olup hem hazımsızlık gibi mide problemlerine hem de bunun yanı sıra kalbinin iş yükünün artmasına da neden olmaktadır” diye konuştu.

Kalp Hastaları, Kurban Etini Haşlama ve Izgara Şeklinde Tüketmeli

Göksoy, kurban etinin pişirilmesinde ve hangi besinler ile tüketilmesi yönünde de kalp hastalıkları açısından dikkat edilmesi gereken unsurlar olduğunu dile getirerek şöyle devam etti: “Kurban etini; yağlı ve kavurma şeklinde tüketim yerine, haşlama ve ızgara gibi daha sağlıklı tüketim yolları tercih edilmelidir. Ancak ızgara sırasında etin ateşe çok yaklaştırılarak pişirilmesi ette kömürleşmeye neden olup bu da kanserojen etkiler meydana getirebilir. Yine bu konuda da dikkat edilmeli ve uygun şartlarda pişirmeye özen gösterilmelidir. Ayrıca kurban etini tüketirken tuzdan, alkolden, unlu ve karbonhidratlı tatlılardan uzak durulmalı, ağır yemeklerle beraber tüketilmesinden kaçınılmalıdır. Bunun yerine sebzeli yemekler ve salatalarla beraber tüketilmesi önerilmektedir. Sebze ve meyvelerde bulunan C vitamini ve antioksidanlar, etteki demirin emilimini arttırmakta, zararlı etkilerini azaltmaktadır” dedi.

Aşırı Çay ve Kahve Tüketimi, Ritim Bozukluğuna Neden Olabilir

Son olarak da kurban bayramı sırasında günlük et tüketiminin yanında 2-2.5 lt su tüketilmesinin çok önemli olduğunu vurgulayan Kardiyoloji Uzmanı Dr. Hidayet Göksoy, bayramda aşırı çay ve kahve tüketiminin kalp hastalarında ritim bozukluklarına neden olacağından dolayı bu davranıştan kaçınılması gerektiğini söyledi.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.