Abbas Güçlü, Doğru Okul söyleşisi için Denizlililer ile buluştu. Söyleşi öncesi Denizli Deda Haber’e açıklamalarda bulunan Abbas Güçlü, “Eğitimin her yönü ile, A’dan Z’eye değişmesi gerekiyor” dedi.
TED Denizli Koleji’nde düzenlenen söyleşide Güçlü, öğrenciler, öğretmenler ve veliler için ayrı ayrı söyleşi düzenledi. Yaklaşık olarak altı saat süren ve eğitim alanında nasıl çalışmalar yapılması gerektiğine yönelik interaktif bir söyleşi gerçekleşti.
Araştırmacı gazeteci ve yazar Abbas Güçlü, söyleşi öncesi Denizli Deda Haber’e verdiği demeçte Milli Eğitim Bakanlığı’nın (MEB) meslek liselerini gözden çıkardığını dile getirdi. Güçlü, “MEB’in meslek liselerine nasıl baktığının en önemli göstergelerinden birisi Mesleki Eğitim Genel Müdürlüğü’nün başına CV’sinde Deney Hayvanları Grup Başkanlığı yazan bir doktor getirilmesidir. Öğretmen bir bakanın mesleki eğitime bu kadar önem veriyor olması, mesleki eğitimin gözden çıkarıldığının bir göstergesidir. Artı mesleki eğitime memleket meselesi diyoruz ama en kötü öğrencilerin gittiği okullar haline getirdik meslek liselerini. Bundan kurtarılması gerekiyor ve dahası eğitimin her yönü ile A’dan Z’ye değişmesi gerekiyor” dedi.
Güçlü, eğitimde değişmesi gereken ilk alanlardan bir tanesinin sınav odaklı veliler olduğuna değindi. Güçlü, “Eğitimde değişime ilk önce öğretmen yetiştirmekten başlanmalı, velileri eğitmekten başlanmalı, eğitimin sadece sınav olmadığı anlatılmaya çalışılmalı. Bunları velilere anlatırsak herkes sınav peşinde koşmaz. Sınav şampiyonları hayatın neresinde bir bakın, hiçbirisi yoklar” şeklinde konuştu.
Eğitimde birey odaklı modelin izlenmesi gerektiğini ifade eden Güçlü, “Türk modelini bırakın, her ilin kendi değerleri farklıdır. Burada oturup Denizli’de uyguladığınız bir sistemi alıp başka bir ilde başarılı yapamazsınız. Aynı evin içerisinde iki kardeş aynı eğitimle birbirinden farklı olabiliyor. Öğrencilerin hayallerini geliştirecek, öğrencileri hayallerine götürecek modeli bulup onlara vermemiz lazım. Çünkü biri için çok başarılı olan model bir başkası için hiç başarılı olmayabilir” vurgusunda bulundu.
Aynı zamanda MEB’in okulların açılması ve kapanmasına ilişkin esasların düzenlendiği yönetmelikten çıkarılan “Çok programlı Anadolu lisesi, mesleki ve teknik eğitim merkezi ve mesleki eğitim merkezinde karma eğitim yapılır” maddesi ile ilgili olarak Güçlü, “Tercihe bağlı kız erkek okulları açılabilir diyorlar ama ben Türk toplumunun artık şu saatten sonra çıkıp da karma eğitimden vazgeçeceğini sanmıyorum. O zaman otobüsleri, yolları, stadyumları da ayıralım her şey ayrılsın. Böyle bir şey var mı? Türk toplumu bundan sonra durup da kadınları erkekleri ayıralım demez, kimsenin gücü de yetmez, hakkı da yok” şeklinde konuştu.