enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
34,3375
EURO
37,4607
ALTIN
3.032,82
BIST
8.628,86
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Denizli
Açık
19°C
Denizli
19°C
Açık
Çarşamba Açık
20°C
Perşembe Açık
20°C
Cuma Açık
20°C
Cumartesi Çok Bulutlu
19°C

Deneyimli sanayici Alyaz’dan, Denizli siyaseti ve oda seçimleri hakkında dikkat çeken açıklamalar

Denizli’nin deneyimli sanayicilerinden Faruk Alyaz, Türkiye ve Denizli siyasetinin sanayiye yansımalarını yaklaşan Denizli Sanayi Odası seçimlerini ve adaylarını Egeyön TV’ye değerlendirdi. Alyaz, DSO seçimleri için; “Denizli büyüyor ve büyümeye devam etmesi için altyapı, raylı sistem, eğitimli personel, üniversite, meslek okulları lazım. Bunun bir kısmını MEB, YÖK yapacak, bir kısmını STK’lar yapacak. DSO seçimleri için iki tane liyakatlı arkadaşımız aday çıktı ama adayları semboliktir. Meclise girmeden adayım demek doğru değil. Başkanı meclis üyeleri seçecek. Meclise gelen arkadaşların değişik yelpazeden olması ve sorunları bilmesi halinde doğru başkanı seçeceklerdir. “dedi.

Deneyimli sanayici Alyaz’dan, Denizli siyaseti ve oda seçimleri hakkında dikkat çeken açıklamalar
11.09.2022
A+
A-

Türkiye’de siyasetin gündemi iş dünyasını da yakından etkiliyor. Bu kapsamda Egeyön Haber Koordinatörü Gazeteci Ahmet Deda, deneyimli sanayicilerinden Faruk Alyaz ile Egeyön TV’de Türkiye ve Denizli siyasetinin sanayiye yansımalarını yaklaşan Denizli Sanayi Odası seçimlerini ve adaylarını konuştu.

İŞTE SANAYİCİ ALYAZ’IN RÖPORTAJI;

Türkiye’yi ve siyaseti nasıl değerlendiriyorsunuz?

“SİYASET 2 KUTUPLU VE BİR TARAFTA OLMAK ZORUNDASIN”

Günümüzde siyaset 2 kutuplu ve bir tarafta olmak zorundasın. 15 Temmuz’dan sonra dini cemaatlerin etkisi biraz azaldı ve insanlar merkeze doğru geldi. Merkeze dönüşle üretime dönük, ihracatı artıran, ithalatı kesen politikalar izlemek gerekiyor. Son zamanlarda insanlar Türkiye’de kazandığından çok fazla harcıyor. Bu artık moda oldu. Önceden fakirler görmesin diye zenginler aldıklarını saklardı. Bugün herkes zengin olduğunu gösterme çabasında. Bu Türkiye’de 15-20 yıllık bir hastalık. Türk insanı kolay iş arıyor. Avrupalı gibi yaşamak istiyor ama bizim Avrupalı gibi büyük üretim tesislerimiz yok.

Önümüzdeki seçimde nasıl siyasetçiler ortaya çıkmalı?

“HUKUK İNSANLARININ SİYASİ PARTİLERDE YOĞUNLAŞMASI ÇOK YANLIŞ”

Milletvekilliği seçiminde kontenjan belirlenmeli. Aynı meslek grubundan meclis yapılanması veya siyasi parti yapılanması çok yanlış. Son yıllarda en çok hukukçu arkadaşlarımız politikada yoğun çalışıyorlar. Hukukçuların işi adalet sağlamak, adalet siyasetle sağlanmıyor. Hukukta evrensel ve tarafsız olmak gerek, partili olunca taraflı olmak gerekiyor. Hukuk adamlarının politikadan elini çekip, hukukun Türkiye’de adaletli dağıtılmasını sağlamak gerekiyor. Türkiye’de adalet tartışılırken, hukuk insanlarının siyasi partilerde yoğunlaşması çok yanlış. Çiftçi, KOBİ’ler, sanayiciler siyasetin neresinde? Bütün katmanları temsil edecek milletvekili yapılanması olmalı. Çeşitli meslek dallarındaki mühendislerimiz, dünyayı tanıyan sanayicilerimiz gerekiyor.

Siyaseti yönlendiren STK’lar var. DSO, DTO ve DTB’deki seçimler siyaseti nasıl etkileyecek?

BELEDİYELERE ELEŞTİRİ

Bundan 20 yıl önce Makinacı Sanayici İş Adamları Derneği’ni kurduk. Kurucu başkanı olarak 12 yıl başkanlık yaptım. Ondan sonra genç bir arkadaş ve yönetime devrettik. Projemiz makina ihtisas sanayi bölgesi kurarak herkesin uzmanlaşması ve birbiriyle çalışmasıydı. Katma değer yaratmak istedik. Şuan devlet araziyi verdi ve yakın zamanda sanayiciler orada çalışacaklar. Denizli Organize Sanayi Bölgesi karma olmasına rağmen tekstilciler yoğunlaştı. Buranın tekstil organize olması lazım ve entegre olmamız gerekiyor. Buraya belediye hizmetleri de lazım. İşçimi buraya getirip götürmek zorunda değilim bu yerel yönetimlerin işidir. Bunu dünya böyle yapıyor. Bölgeye metro, raylı sistem yapılması gerekiyor. Bilboardlara büyük büyük fotoğraf açıp para harcamak yerine bu projenin altyapısını ve yollarını hazırlaman gerekiyor. OSB’deki altgeçit çalışması gibi çalışmalar oy getirmediği ve uzun soluklu çalışmalar olduğu için belediyeler girmiyorlar. Senin deve, boğa güreşi ile ne işin var? Senin işçin buraya bir yığın minibüs, dolmuşla geliyor.

DSO seçimlerinde kriter ne olmalı?

“TARTIŞABİLECEK BİR ODA YÖNETİMİ BEKLİYORUM”

Burada herkes bizim insanımız. DSO’da 17 meslek grubu var ama 7 tanesi tekstil üzerine. Onlar mecliste çoğunlukta olduğu için Denizli’nin gündemini tekstilciler oluşturuyor. Her şeye tekstil üzerinden bakıyoruz. Bizim makinacı sanayici iş adamları derneği ile makinacıların önemi ortaya çıktı. Makina tüm sektörleri ilgilendiren bir sektördür. Tekstil, mermer yurtdışından makina almasın diye varız. Odaların görevi yerli sanayiyi kalkındırmaktır. İhraç edilen ürünlerin yapılmasını sağlamaktır. Örneğin İzmir Fuarı ciddi bir fuardı. İthal edilen ürünler oraya gelir sanayici ‘Ben bunu yapabilirim’ derdi. Bugün Avrupa’ya  fuarlara gidersen görüyorsun. İzmir Fuarı eski haline getirilmelidir. Denizli büyüyor ve büyümeye devam etmesi için altyapı, raylı sistem, eğitimli personel, üniversite, meslek okulları lazım. Bunun bir kısmını MEB, YÖK yapacak, bir kısmını STK’lar yapacak. DSO seçimleri için iki tane liyakatlı arkadaşımız aday çıktı ama adayları semboliktir. Meclise girmeden adayım demek doğru değil. Başkanı meclis üyeleri seçecek. Meclise gelen arkadaşların değişik yelpazeden olması ve sorunları bilmesi halinde doğru başkanı seçeceklerdir. 15 Temmuz’dan sonra akıllar başa geldi. Bu işlere din, siyaset buluşturmamak lazım. Tartışabilecek bir oda yönetimi bekliyorum. Başa gelenin en fazla 3 dönem kalması gerekir, sonrasında gençlerden biri gelmeli.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.