Denizli, Siirt’in başını çektiği ‘borcu tasarrufunu katlayan şehirler’ listesinde ilk 5’te yer aldı.
Sözcü Gazetesi’nden Mehtap Özcan Ertürk’ün haberine göre, Türkiye’nin ‘tasarruf ve borç’ haritası alarm veriyor. 80 şehirde kredi borçları bankalarda biriken tasarruflarla karşılanamayacak boyuta ulaştı. Kredilerinin tamamını karşılayabilecek tasarrufa sahip tek şehir Tunceli kaldı. Bundan 7 yıl önce haritanın 12 şehrinde tasarruflar borçları finanse edebilecek durumdaydı. Siirt mevduatının yaklaşık 6 katı borca battı. Siirt’i bulunduğu ‘borcu tasarrufunu katlayan şehirler’ listesinde Gaziantep, Kahramanmaraş, Erzurum ve Denizli takip etti.
Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) Fintürk verilerine göre, 2018 sonunda Türkiye genelinde toplam nakdi krediler yüzde 15 artışla 2 trilyon 441 milyar lira oldu, buna karşın tasarruf mevduatı ise yüzde 24 artışla 1 trilyon 154 milyar liraya çıktı. Bankalarda oluşan 100 liralık borca karşın ancak 47 liralık tasarruf bulunuyor.
Takipteki kredilerde tutar olarak rekoru elinde tutan İstanbul’un batık hacmi bir yılda yüzde 70 artarak 35.7 milyar TL’ye yükseldi. Ankara 12.4 milyar TL ile ikinci sırada yer aldı ve yıllık artış oranı yüzde 46 oldu.
Sanayideki gelişmişliği ile Anadolu kaplanlarının bulunduğu şehir olarak tanımlanan illerden biri olan Denizli, bu rakamlar ile borç sarmalındaki iller arasına katıldı. Denizli’deki kredi borcu tasarrufu rakamının 3.5 katına ulaştı.
Denizli’de toplam kredi borcu 46 milyar 489 milyon 477 bin liraya ulaştı. Tasarrud mevduatı 12 Milyar 954 milyon 628 bin TL olurken, kredilerin mevduata oranı yüzde 359 olarak açıklandı.
Bu rakamlar ile birlikte Denizli, Siirt’in başını çektiği ‘borcu tasarrufunu katlayan şehirler’ listesinde ilk 5’te yer aldı.