Mesleki Eğitim Merkezleri Bilgilendirme Toplantısı, Denizli Sanayi Odası Konferans Salonu’nda gerçekleştirildi.
Mesleki Eğitim Merkezleri ile istihdam artışına katkı sağlanması, genç işsizlik oranın düşürülmesi ve mesleki eğitimin yaygınlaştırılması hedefleniyor.
Toplantıya, Denizli Sanayi Odası Başkanı Müjdat Keçeci, Başkan Yardımcısı Çardak OSB Başkanı İ. Okan Konyalıoğlu, Denizli İl Milli Eğitim Müdürü Süleyman Ekici, DSO Yönetim Kurulu, Meclis Üyeleri ile DSO üyelerinin yanı sıra, MAKSİAD Başkanı Mehmet Sarı, sanayiciler ve iş insanları katıldı.
Toplantının açılış konuşmasını yapan Denizli Sanayi Odası Başkanı Müjdat Keçeci, “Denizli Sanayi Odası olarak mesleki eğitimin çok önemli olduğunu sürekli dile getiriyoruz. Bugüne kadar Milli Eğitim Müdürlüğü ile birçok proje gerçekleştirdik. Şu an iki AB Projemizi okullarımızla birlikte yürütüyoruz. Bunlardan birisi Orhan Abalıoğlu Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi ile birlikte yürüttüğümüz ve sanal gerçeklik eğitim laboratuvarı kurmak amaçlı bir proje. Bütçesi 250 bin Euro. Diğeri ise Ülker Yörükoğlu BİLSEM ile birlikte yürüttüğümüz 200 bin Euro bütçeli bir proje. Burada da karma gerçeklik eğitim laboratuvarı oluşturacağız. Aynı okulda bir de bilim koridoru ismini verdiğimiz küçük bir bilim merkezi kuracağız. Mesleki eğitim okulları için biz sanayiciler elimizden geleni yapmaya hazırız.” dedi.
Denizli İl Milli Eğitim Müdürü Süleyman Ekici, konuşmasına başlamadan önce proje ile ilgili bir tanıtım filmi izlendi. Tanıtım filinin ardından Ekici, Denizli Sanayi Odası üyelerine sunum yaptı.
Ekici, “Mesleki Eğitim Kanunu’nda yapılan düzenlemeyle 9, 10 ve 11’inci sınıfta mesleki eğitim merkezi öğrencilerine asgari ücretin yüzde 30’u, 12’nci sınıfta ise kalfa olan öğrencilere asgari ücretin yüzde 50’si kadar ücret ve tüm öğrencilere iş kazası ve meslek hastalıklarına karşı sigorta imkânı, ‘Kalfalık’ ve ‘Ustalık’ sınavlarına girme hakkı, ‘Usta Öğreticilik Belgesi’ alma imkanı getirildi. Yapılan bu düzenlemelerle mesleki eğitim konusunda farkındalığı artırmak için kamu spotları ve çeşitli iletişim çalışmaları da yapıldı. Böylece mesleki eğitim merkezlerinin cazibesi daha da artmış ve öğrenci sayısında yüzde 100’lük bir artış yaşanarak kayıtlı öğrenci sayısı, 159 binlerden 335 binlere ulaşmış oldu.” diye konuştu.
Meslek okullarımızda üretimler sürüyor diyen Ekici, “115 ürün için patent başvurusu yaptık. 30 tanesi marka patentini aldı. Okullarımızda maske, dezenfektan, sıvı sabun üretiliyor. Sizden isteğimiz ihtiyacınız olan ürünleri okullarımızdan temin ederek, öğrencilerimize ve okullarımıza katkıda bulunmanız.” dedi.
Milli Eğitim Bakanlığı, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ile Mesleki ve Teknik Eğitim iş birliği protokolü kapsamında Denizli’de üç OSB’de Mesleki Eğitim Merkezi İrtibat büroları açtıklarını ifade eden Ekici, “Milli Eğitim Bakanlığının başlattığı Mesleki Eğitim Merkezleri Programı ile ortaokul mezunu olup liseye kayıt yaptıramayan ya da kayıt yaptırdığı halde devam edemeyen ara sınıflar da dâhil olmak üzere öğrencilere kayıt yenileme hakkı tanınıyor. Böylelikle yaş şartı aranmadan kayıt yaptıran öğrenciler lise diploması alabilecek. Program kapsamında, nitelikli insan gücü ihtiyacının karşılanmasında önemli katkıları olan Organize Sanayi Bölgeleri (OSB) ile mesleki ve teknik ortaöğretim kurumlarının iş birliği daha da önem kazandı. Bu sayede işletmelerin nitelikli iş gücü ihtiyaçları karşılanacak, eğitim-sektör işbirliği artacak.” şeklinde konuştu.
Ekici, konuşmasının ardından katılımcılardan gelen ‘Mesleki Eğitim Merkezleri’ ile ilgili soruları cevapladı.