enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
34,5627
EURO
35,9822
ALTIN
2.997,22
BIST
9.486,06
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Denizli
Hafif Yağmurlu
22°C
Denizli
22°C
Hafif Yağmurlu
Cuma Hafif Yağmurlu
22°C
Cumartesi Açık
11°C
Pazar Parçalı Bulutlu
10°C
Pazartesi Açık
12°C

Konyalıoğlu’ndan enerji krizine farklı bakış açısı: “Fırsata çevirebiliriz”

Tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’de de enerji krizinin etkileri hissediliyor. Doğalgaz ve elektrik zammı çok sayıda sanayicinin tepkisini çekerken Denizli Sanayi Odası Başkan Adayı Okan Konyalıoğlu’ndan konuya farklı bir bakış açısı geldi. Konyalıoğlu, Avrupa’daki maliyetlerin Türkiye’ye göre daha fazla yükseldiğini belirterek; “Krizin fırsata çevirebiliriz” dedi. Konyalıoğlu, Türkiye’deki asıl problemin enerji krizi değil, Avrupa’daki talebin düşmesi olduğunu söyledi.

Konyalıoğlu’ndan enerji krizine farklı bakış açısı: “Fırsata çevirebiliriz”
22.09.2022
A+
A-

Denizli Sanayi Odası Başkan Adayı Okan Konyalıoğlu, sanayi dünyasının yaşadığı enerji krizi, Avrupa’da yaşanan talep düşüşü ve sanayicilerin yaşadığı sorunlar hakkında Egeyön TV’ye açıklamalarda bulundu.

“DÜNYADA KİMSENİN ÖN GÖRMEDİĞİ SÜREÇ YAŞANIYOR”

Enerji krizine konusuna Avrupa örneği vererek başlayan Konyalıoğlu; “Bu konuya farklı bakıyorum. Bizde kriz olarak nitelendirilen durum, Avrupa’da daha üst düzeyde yaşanıyor. Avrupa’ya bu dönemde 3-4 ziyaretim oldu. Su seviyesinin altında olan bir Hollanda’ya gittim ve kuraklıktan dertliler. Yani Avrupa çok değişik ön görülmeyen problemlerle iç içe. Hollanda’da kuraklıktan ötürü nehir seviyeleri düşmüş durumda ve taşımada problem yaşıyorlar. Kömür santrallerini çalıştıracaklarını söylüyorlar ama iç bölgeye kömür taşıyamıyorlar. Fransa kuraklıktan dolayı reaktörlerin atıklarını soğutamıyor. Elektrik üretemiyorlar. Dünyada kimsenin ön görmediği süreç yaşanıyor. ”dedi.

“KRİZİ FIRSATA ÇEVİREBİLECEĞİMİZE İNANIYORUM”

Konyalıoğlu, Avrupa’da maliyetlerin Türkiye’den daha fazla arttığına vurgu yaparak; “Enerji maliyetleri geçen senenin başından beri doğalgaz yüzde 1107 artmış. Elektrik ise yüzde 700 artmış. Bunlar baktığınızda korkunç rakamlar. Avrupa’da bu artış yüzde 2500-3000 aralığında. Burada bakarsanız bir fırsatta var çünkü Avrupa’da birimler çok hızlı karar veremiyorlar. Onların maliyetleri bizimkinden çok fazla artmış durumda. Ben üretim enstrümanlarının Türkiye’ye kayma durumunu değerlendiriyorum. Enerji krizini fırsata çevirebileceğimize inanıyorum. Bizim buradaki problemimiz enflasyon ve lokal sorunlar. Siyasilerin gelir dağılımındaki bozulmanın önüne geçmeleri gerekiyor. Enerji krizinde ise siyasilerin üzerine düşenleri yaptığını düşünüyorum. Baktığınızda enerjiyi biz savaş ortamı olan bölgeden alıyoruz. Buradaki bağımlılığımız çok net. İran’dan alıyorduk ama İran artık kendilerine yetmediğini söylüyor.” diye konuştu.

ASIL PROBLEM TALEP DÜŞÜŞÜ

Denizli’de bazı işletmelerin bazı bölümlerini kapattığı duyumları üzerine Konyalıoğlu; “Bu duyumlar doğru ama ana sebebi talep kısmındaki yetersizlik. Enerji kısıtlamasından kaynaklanan bir şey değil. Kışın belki enerji ile ilgili problem de yaşanacaktır ama ana sorun talep. Çin’deki mortgage krizi, Avrupa’daki talep krizi Denizli’nin kuvvetli olduğu 2-3 sektörü birden vurdu. Üreticiler hammadde tedariğinde sıkıntı yaşıyorlar. Lokomotif sektörleri kimisi talepte kimisi hammadde tarafında sıkıntı yaşıyor. İhracat rakamlarında küçülme Ağustos ayı itibari ile başladı. Bunun bir süre devam edeceğini düşünüyorum. Bunun karşılığında dünyadaki değişimi takip etmeliyiz. İş modellerimize dokunmamız gerektiği aşikar hatta geç kalmış durumdayız.” şeklinde konuştu.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.