5 ay önce maliyetlerin yükselmesinden dolayı yüzde 25 zammın yapıldığı ekmekte fırıncılar rekabete girdi. Şehirdeki bazı fırıncılar 200 gram ekmeği 70 kuruşa kadar düşen fiyatlarla satıyor. Fırıncıların rekabeti vatandaşa yararken Fırıncılar Odası Başkanı Bekir Karadaban, ateş püskürdü. Kendi topuğumuza sıkıyoruz diyen Karadaban, rekabetin yarardan çok zarar getireceğini söyledi.
Girdi fiyatlarının yükselmesine rağmen uzun süre zamma dayanan Denizlili fırıncılar, geçtiğimiz 20 Mayıs’ta 1 lira olarak 200 gram ekmeğin satış fiyatı yüzde 25 zamlanarak 1 lira 25 kuruş yaptı. Denizi Fırıncılar Odası tarafından alınan zam kararında maliyetlerin ve girdi fiyatlarındaki artış öne sürüldü. Zammın ardından yaklaşık 5 ay geçtikten sonra şehirdeki bazı fırıncılar rekabete başladı. Yaz aylarında ara ara dönemlerde ekmeği 1 liraya satan fırıncılar, fiyatları iyice aşağıya çekti. Şehirdeki bazı büyük süper marketlerde ve mahalle bakkallarında ekmeğin fiyatı 70 kuruşa kadar düştü. Bu durumdan en çok kar sağlayan ise vatandaş oldu. Ekmekteki indirim simide de yansıdı. Çok sayıda fırında simidin fiyatı 1,25’ten 75 kuruşa kadar düştü.
Ekmekte tavan fiyatın 1,25 kuruş olduğunu açıklayan Denizli Fırıncılar Odası Başkanı Bekir Karadaban, bu fiyatın üzerinde ekmek satışı yapılamayacağını ancak altında fırıncının istediği fiyata ekmeği satabileceğine dikkat çekti. Karadaban, “Mayıs ayında maliyetlerin arttığını belirterek zam yaptık. 200 gram ekmeğin fiyatı 1 liradan 1,25 kuruşa yükseldi. Bunun nedeni de işçi maliyetlerinin artması, servisle ekmek dağıtan fırıncıların mazot ve diğer giderleri, un fiyatlarındaki artış ve diğer girdi maliyetlerindeki artış idi. 200 gram ekmeğin fiyatı belli. Yerinde satan ile ekmeği dağıtan arasında tabi ki farklılıklar var. Bir ekmeğin maliyeti bu iki fırıncı arasında 65-90 kuruş arasında değişiyor. Hal böyle olunca bir ekmeğin en az 1 liradan satılması gerekiyor ki maliyetini karşılasın” dedi.
Karadaban, “Şimdi gelinen noktada ise 1 ile 1,25 arasında değişen rakamlarda satılması beklenen ekmeğin fiyatı baya düştü. Bu rekabetten başka bir şey değil. Rekabetin yararlı olmayacağını esnafın bilmesi gerekiyor. Sonuçta bu işin bir maliyeti var. Bu maliyetlere ekmeğin satılamayacağını biliyorlar. Faydadan çok zarara neden olacak. Kendi topuğumuza sıkıyoruz demekten başka bir şey değil. Bu işin sonucunda birkaç fırıncı kepenk kapatabilir. Bir an önce esnafın bu rekabetten vazgeçmesi gerekiyor” diye konuştu.
Demekki neymiş ucuza ekmek varmış. Bırakın da yoksul vatandaş karnını doyursun.