Denizli’nin önemli tekstil markalarından GAMATEKS’in sahibi Osman Aydınlı, Avrupa’daki krizi, krizin Türkiye’ye yansımasını ve yapılması gerekenleri anlattı. Aydınlı; “Kriz şuanda Türkiye’yi etkiliyor. Avrupa’da bilgi de var para da var. Avrupa bu krizi çözecektir. Biz kendimize bakmalıyız. Kriz kalıcı olmayacak. Duran varlıklardan daha çok markaya ve iletişime önem vermeliyiz.” dedi.
Egeyön TV ekibi GAMATEKS’te Osman Aydınlı’ya konuk oldu. Gazeteci Ahmet Deda, Avrupa’daki krizi, krizin Türkiye’ye etkisini, sanayiciler için çözüm önerilerini, Denizli’de sanayicinin jeotermalden uzak kalışını ve internet satışını tecrübeli sanayici Osman Aydınlı’ya sordu.
İşte Osman Aydınlı Röportajı;
Osman Aydınlı ‘Dünya’da neler oluyor?’ sorusuna; “Dünya uzun süredir bir değişim halinde çünkü bugüne kadar kaynakları çok hor kullandık. Kaynaklarımız günden güne azalıyor, nüfus artıyor. Bunların sonunda ekonomik açıdan başarı oranları düşüyor.” diye yorum getirdi.
‘Türkiye enerji yatırımların geri mi kaldı?’ sorusuna ise Aydınlı; “Enerji yatırımları için geç kaldık. Örneğin; GAMATEKS olarak biz bile geç kaldık. Güneş enerjisi ile tekstilimizin yüzde 30’nu elektriğini üretebiliyoruz. Yine mermer için yüzde 60 güneş enerjisi kullanıyoruz ancak mermer piyasası çok kötü durumda. Eğer bugün yüzde 100 enerjide bağımlı olsaydık mermerde çok büyük zarar edecektik. Aslında anlatmak istediğim bizim de geç kalmış olmamızdır. Enerji izinleri daha yeni verildi. Sanayicinin önü daha önce açılmalıydı. Daha önce açılsaydı, enerji krizinin bir kısmını aşmış olurduk. Bir de doğalgaz krizi var. Önümüzdeki dönemde nasıl şekillenecek bilmiyoruz. Bu bizi çok etkileyecek çünkü makinalarımız doğalgaz ile çalışıyor. Boya baskı bölümünde kumaşları kuruturken doğalgaz kullanıyoruz. Doğalgaz krizini ön gördüğümüz için biz önlem almıştık. Kömür ve kızgın yağ ile kurutma işlemini uygulayacağız. Bugün doğalgazda yüzde 70-80 sübvansiyon var. Bunu hiçbir ülke kriz devam ederse devam ettiremez. Bunun için tedbir aldık ama bu bile tamamını maalesef kurtarmıyor.” diye cevap verdi.
Sorunların çözümü için Aydınlı; “Sanayiciler olarak kendi işimize bakmalıyız. Kendi işimize bakabilmemiz için sorunlarımızı masaya yatırmalıyız. Burada devreye Denizli Sanayi Odası giriyor. Denizli Sanayi Odası’ndaki liyakatli kişilerle bu sorunlar çözülebilir.” dedi.
“Sarayköy’deki jeotermal enerjiden yararlana birliyor muyuz?” sorusuna Aydınlı; “Hiç yararlanamıyoruz ve çok yanlış. Denizli sanayisi jeotermali o kadar güzel kullanabilirdi ki… Bunu hala kullanabiliriz. Örneğin; polyester boyama 130 derece ve üzeri , pamuk 100 derece ile yapılıyor. Bunlar jeotermal ile yapılabilir. Sivil toplum örgütlerini düzgün seçemediğimiz için yapamadık. Bugüne kadar sanayicilerin görüşlerini almak için bir çalıştay bile yapılmadı. ‘Ben yaptım oldu’ hesabı var. Bugüne kadar Denizli Sanayi Odası’ndan 5 kişi gelip Osman Aydınlı’nın sorusunu nedir demedi. Belki benim onlara katkım olacaktı. Herkes ben başkan oldum kafasındaydı. Bizim en büyük suçumuz insanları şeytanlaştırmak oldu. Hiçbir yeteneği olmayan insanlar sivil toplumda varlık gösteriyor.” diye konuştu.
‘Sanayiciler neden politikada var olmadı?’ sorusuna Aydınlı; “Kendimden anlatırsam ben bir memur çocuğuyum. Bu işi sıfırdan yaptım. İşimin başında olmak zorundaydım. Tek başına 3 bin 500 kişi çalıştıran bir yeri yurtdışında temsil etmek zorundaydım. Çocuklarım yeni işin başına geçti. Bu yüzden politikaya giremedim. Ben insan çalıştırmak ile en kutsal işi yaptım. Ben çalışanlarımla birlikte bir markayım. Benim çalışanlarıma karşı tutumum her zaman pozitiftir. 3-5 aydır kriz var tek kişi işten çıkarmadım daha da eleman alıyorum.” şeklinde cevap verdi.
‘Avrupa’daki krizden Türkiye ne kadar etkileniyor veya etkilenecek mi?’ sorusuna Aydınlı; “Kriz şuanda Türkiye’yi etkiliyor. Avrupa’da bilgi de var para da var. Avrupa bu krizi çözecektir. Biz kendimize bakmalıyız. Kriz kalıcı olmayacak. Duran varlıklardan daha çok markaya ve iletişime önem vermeliyiz. Örneğin; Bugün bizim çok internet satışımız yok. Artık çok önem arzeden bir duruma geldi. Bunun için İngiltere’de bir yatırım yaptık. İnternet alışverişi yapısını kurmak için uğraşacağız. Ülkemize ihracat bir şey kazandırır. Üzerinde titrenmelidir.” şeklinde konuştu.