Denizli’nin önemli araştırmacı yazarlarından İbrahim Afatoğlu yeni kitabı Sarı İsmail Sultan isimli kitabını tanıttı. Afatoğlu, bir Sünni olarak Alevi-Bektaşiler hakkında yazdığı kitap hakkında,”Denizli yöresinde ilk Bektaşi izi olan Sarı İsmail Sultan’ın bölgedeki etkili ve örgütlü çalışmasını 5 yıllık bir çalışma sonucu hazırladım”dedi.
Denizlili araştırmacı yazar ve Nikfer eski Belediye Başkanı İbrahim Afatoğlu 7. kitabını yayımladı. Araştırmacı yazar Afatoğlu, yeni kitabı Sarı İsmail Sultan’ı tanıtmak üzere oğlu Ali Afatoğlu ve kızı Fatma Afatoğlu ile beraber Denizli Gazeteciler cemiyetinde bir basın toplantısı düzenledi. Yazar Afatoğlu, toplantıda bir Sünni olarak, Alevi-Bektaşilerle ilgili kitap hazırlamaya nasıl karar verdiğini, yaşadığı zorlukları ve ne amaçladığını anlattı.
Araştırmacı yazar İbrahim Afatoğlu açıklamalarına kitabın 5 yıllık yoğun bir emek sonucu ortaya çıktığını ve bu süre içerisinde 1 günden 13 güne uzayabilen, 15’ten fazla alan çalışması, ülke genelinde 19 ilde, 60’a yakın yerleşim merkezine giderek hazırlandığını belirterek başladı.
Afatoğlu,”Kitabımın konusu Sarı İsmail Sultan, Hacı Bektaşi Veli’nin en önemli halifsi konumunda ve Alevi-Bektaşi çevrelerde çok saygı gören birisidir. Saygı görmesinin sebebi ise Sarı İsmail Sultan’ın Hacı Bektaşi Veli’inn Anadolu’ya gelmesinden sonra yanında bulunmuş ve 33 yıl ona bizzat hizmet etmiş, en yakınında olmuş bir isimdir. Sarı İsmail Sultan 1225-1230 yılları aralığında doğmuş ve Hacı Bektaşi Veli tarafından görevlendirildiği Tavas Tekke köyde Hakk’a yürümüştür. Hacı Bektaşi Veli’nin halifesi Sarı İsmail Sultan Alevi-Bektaşi tarihi ve kültürü için önemli bir şahsiyet ve inanç önderidir.Denizli tarihi ve kültürü içinde önemli bir yere sahiptir. Türbesi Tavas-Tekke köydedir.Sarı İsmail Sultan’ın Tavas bölgesindeki çalışmalarından bahseden Afatoğlu,’Sarı İsmail Sultan Hünkar’ın tavsiyesi ve talimatı üzerine 1270’li yıllarda Tavas’ta tekke kurmuştur. Lokal olarak Denizli bölgesi, genel olarak da Güneybatı Anadolu’nun Türk ve Müslüman yurdu olması hususunda maddi ve manevi çok büyük katkılar sağlamış bir Horasan Ereni’dir.”dedi.
Denizli’deki Alevi izleri hakkında da bilgi veren Afatoğlu,”Denizli ve çevresinde yapılan araştırmalara göre o yıllarda 200 bin çadırda yaklaşık 1 milyon Alevi-Türkmen yaşamaktadır. Hacı Bektaşi Veli bunu bilgiği için Sarı İsmail Sultan’ı bu bölgede görevlendirmiştir. Denizli bölgesinde Sarı İsmail Sultan’ın ardından misyonu Abdal Musa, Teslim Abdal, Sarıkazak Abdal, Bostancı Baba, Yatağan Baba, Dediği Ali Sultan gibi Bektaşi dervişleri devam ettirmiştir”ifadelerini kullandı.
Kitabını hazırlarken araştırma sırasında sıkıntılar çektiğini dile getiren Afatoğlu,”Ben bir Sünni olarak Aleviler hakkında yazı yazmakta çok zorlandım. Çünkü Sünniler ve Aleviler arasındaki sosyal yara buna engel oluyor. Ben bunu aşmak için araştırmalarımda kızım Fatma ve Ali’yi yanımda götürdüm. İsimleri sayesinde bilgi toplamam kolaylaştı. Aramızda bir fark olmadığını gösterdik o insanlara”şeklinde konuştu.
Araştırmacı yazar Afatoğlu açıklamalarının sonunda, Alevi-Bektaşi geleneğinin önemli temsilcilerinden biri olan Sarı İsmail Sultan’ın Tavas-Tekke köyde bulunmasından dolayı bu bölgenin inanç turizmi için büyük potansiyele sahip olduğu. Tekke köyün adının da Sarı İsmail Sultan olarak değiştirilmesinin büyük fayda sağlayacağını dile getirdi.
HABER:ORAL CAN TATAR