enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
34,1523
EURO
37,9701
ALTIN
2.877,24
BIST
9.894,05
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Denizli
Parçalı Bulutlu
26°C
Denizli
26°C
Parçalı Bulutlu
Pazar Açık
27°C
Pazartesi Açık
29°C
Salı Açık
31°C
Çarşamba Açık
32°C

’31 Mayıs Dünya Tütünsüz Günü’nde Denizli’de Sigarayı Bırakmanın Yolları Anlatıldı

“31 Mayıs Dünya Tütünsüz Günü” kapsamında Denizli İl Sağlık Müdürlüğü Halk Sağlığı Hizmetleri Başkanlığı tarafından bir etkinlik düzenlendi. Etkinlikte; sigaranın zararlarına vurgu yapılarak sigarayı bırakan vatandaşlar ile bir araya gelindi ve teşekkür belgesi takdim edildi.

’31 Mayıs Dünya Tütünsüz Günü’nde Denizli’de Sigarayı Bırakmanın Yolları Anlatıldı
30.05.2019
A+
A-

Denizli Devlet Hastanesi Konferans Salonunda düzenlenen etkinliğe; Merkezefendi Kaymakamı Dr. Adem Uslu, İl Sağlık Müdürü Uz. Dr. Berna Öztürk, Denizli Yeşilay Şube Başkanı Bünyamin Yakar, Halk Sağlığı Hizmetleri Başkanı Dr. Aytekin Polat, Kamu Hastaneleri Hizmetleri Başkanı Op. Dr. İbrahim Emreoğlu, Denizli Devlet, Servergazi Devlet, Ağız ve Diş Sağlığı Hastanesi Yönetimleri, Merkezefendi İlçe Sağlık Müdürü Uz. Dr. Mine Solakoğlu, Pamukkale İlçe Sağlık Müdürü Uz. Dr. Ayşe Erdoğan, Merkezefendi 1 Nolu Sağlıklı Hayat Merkezi Hekimi Dr. Eylem Uysal, Pamukkale Sağlıklı Hayat Merkezi Hekimi Dr. Mustafa Ali Ekiz, KETEM Sorumlu Hekimleri ile çalışanları ve sigarayı bırakan vatandaşlar katıldı.

Denizli İl Sağlık Müdürü Uz. Dr. Berna Öztürk programın açılış konuşmasında; 31 Mayıs Dünya Tütünsüz Gününde Dünya Sağlık Örgütü tarafından bu yıl “Tütün ve Akciğer Sağlığı” temasının belirlendiğini belirterek tütünle mücadelede en önemli konunun hiç başlanmaması olduğunu söyledi. Öztürk: “Bugün baktığımızda erkeklerde en sık görülen kanserlerin başında akciğer kanseri gelmektedir, yani erkeklerde görülen 5 kanserden biri akciğer kanseridir ve bunun en birincil sebebi sigaradır. Ülkemizde 14,5 milyon yetişkin tütün ürünü kullanmakta, neredeyse nüfusun beşte biri ve her yıl maalesef 83 bin kişi sigara kaynaklı nedenlerle yaşamını yitirmektedir. Erkeklerde sigara kullanımı fazla olmakla birlikte ülkemiz Kuzey Kore’den sonra erkeklerde sigaradan kaynaklı ölümlerin görüldüğü Dünyada 2. Ülkedir. Bu konuda Bakanlığımızın çok önemli çalışmaları oldu, 2009 Dumansız Hava Sahası, 2010 Sağlık Bakanlığı Alo 171 Sigara Bıraktırma Hattı, 2017 Yeşil Dedektör Uygulaması (SB-Yeşilay) ile sigara ile mücadelede önemli adımlar atılmış oldu. Bakanlığımızın Türkiye’de 2017 yılında 13-15 yaş arasında yaptığı Küresel Gençlik Tütün Araştırmasında 13-15 yaş arasındaki gençlerin Türkiye’de %7.7’si, Denizli’de ise %10.4’ü sigara kullanmakta. İl bazında baktığımızda Türkiye’de bu yaş grubunda sigara tüketiminde 13. sıradayız. Bu nedenle Milli Eğitimden başlayarak, Sağlık Bakanlığına, ebeveynlere hepimize çok önemli görevler düşüyor. Çocukluktan itibaren eğitimlere başlanması, sigarayla hiç tanışmamayı sağlayabilir. Müdürlük olarak Toplum Sağlığı Merkezlerimiz aracılığıyla okullarda, yine mobil olarak gezen ekiplerimiz aracılığıyla şehrimizin kalabalık noktalarında eğitimler veriyor, broşürlerimizle halkımızı her yerde bilinçlendirmeye çalışıyor, bilmeyenlere sigara bırakma polikliniklerini ve KETEM’leri anlatıyoruz.

Çocuklarımızın sigarayla tanışmamasında da en büyük görev ebeveyn olarak bizlere düşüyor. Onlara bu konuda iyi bir rol model olabilmeliyiz. Yıllık olarak değerlendirdiğimizde geçen yıl ilimizde sigara bırakma polikliniklerinde il geneli toplam 6.451 muayene gerçekleştirmiş, bunlardan 4.822 kişiye farmakolojik tedavi, 895 kişiye de danışmanlık hizmeti vermişiz. Farmakolojik tedavi başlananların % 31’inin, danışmanlık alanların da % 6’sının sigarayı bırakmış olduğunu görüyoruz. Sigarayı bırakmakta en etkili yöntem kişinin bu konudaki kararlılığıdır. Sigarayı bırakmak isteyen vatandaşlarımız bildiğiniz üzere Sigara Bıraktırma Hattı Alo 171 numaralı hattan destek alabilirler. Sigara bağımlılığı ile mücadelenin diğer bağımlılık tedavileri ile benzer ilkelerle yürütülmesi gerekir, bu nedenle hastanelerimiz, Sağlıklı Hayat Merkezleri ve KETEM’lerimizin sigara bırakma polikliniklerinden destek alınması kişiye profesyonel bir katkı sağlayacaktır. Bugün burada hayatının belli bir dönemini sigaraya bağımlı geçirmiş, fakat şuan sağlığını seçmiş sizler emin olun ki hem kendi sağlığınız hem sevdiklerinizin sağlığı için büyük bir adım attınız. Sizin bu konudaki kararlılığınız herkese örnek olsun, buradan hepinizi bu konuda göstermiş olduğunuz kararlılıktan dolayı tebrik ediyor, hepinize sevdiklerinizle uzun, sağlıklı bir hayat diliyorum” şeklinde konuştu.

Açılış konuşmasının ardından etkinlikte; Merkezefendi 1 Nolu Sağlıklı Hayat Merkezi Hekimi Dr. Eylem Uysal ve Pamukkale Sağlıklı Hayat Merkezi Hekimi Dr. Mustafa Ali Ekiz’in Merkez çalışmaları hakkında sunumları ile sigarayı bırakan vatandaşların süreçlerini ve duygularını anlattıkları videolara yer verildi. 21 yıl boyunca sigara içtikten sonra bisiklet ile başladığı spor faaliyetleri sayesinde sigarayı bırakarak Türkiye’nin en  büyük maraton yarışı olan İznik Ultra Maratonu 160K koşusunu 22 saat 47 dakikalık dereceyle kendi yaş grubunda birinci tamamlayan Denizli Devlet Hastanesi Anestezi Teknikeri Özgür Sancak da kısa bir konuşma yaparak sigarayı bırakma ve sporda elde ettiği başarı hikayesini anlattı. Daha sonra sigara bırakma polikliniklerine başvuran ve sigarayı bırakan vatandaşlar tek tek tebrik edilerek kendilerine teşekkür belgeleri takdim edildi.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.