Çok eskiden, buzdolabı olmadığı için bozulan yemeklerin tadını bir nebze olsun güzelleştirmek adına kullanılırmış baharatlar. Biz ise yemeklere tat vermesi için kullanıyoruz. Şimdi ise kalpten karaciğere, oradan diyet listelerine kadar çokça yararları var. Peki baharatların yararları nelerdir, hangisi ne için kullanılır? Hepsi bu yazıda
Evimizin demirbaşı olan 10 baharatla başlayalım.
Biz toz tarçını daha çok sütlü tatlılarımızın üzerine süs olsun diye dökerek tüketiyoruz. Bu da bir yöntem tabii. Kahvaltılık gevreklerle ve yoğurtla da denemenizi öneririz.
Tarçının iltihap sökücü işlevi vardır. Mide ülserini ve bulantıyı önlemeye yardımcı olur. Yağ yakımında yardımcıdır. Kan şekerini düzenler.
Eğer bağırsak sorunlarınız varsa, derhal rahatlatır. Emziren annelerin sütünün artmasına yardımcı olur.
Çorbalarınıza ve sulu yemeklerinize ekleyerek tüketebilirsiniz.
Mide ve bağırsağı rahatlatır, bağışıklık sistemini güçlendirir.
İçinde et olan her türlü yemekte kullanabilirsiniz. Ağır et yemeklerinde tadı yumuşatır.
Baharatların atası olarak kabul edilen kırmızı biberin, 10 bin yıldan fazla geçmişi olduğuna inanılmaktadır. Kırmızı biber antioksidan açısından çok zengindir. Bu sebeple bağışıklık sistemini destekler, metabolizmayı hızlandırır. Kanseri önlemeye yönelik kullanımı bilinmektedir.
Yoğurtla beraber tüketilebilir.
Diğer kırmızı biberlerin çoğunda olduğu gibi isotun akla gelen ilk yararı, bağışıklık sistemini güçlendirmesidir. Hastalıklarla savaşır, vücut direncini arttırır. Yağ yakımını kolaylaştırır.
Daha çok haşlanmış yumurta ve haşlanmış patatesle kullanmayı tercih etsek de bir çok yemekte iyi gidiyor kimyon. Sindirimi kolaylaştırır, gaz çıkarmaya yardımcı etkisi vardır. Bu sebeple yeni doğum yapmış annelere tavsiye edilir.
Çoğunlukla ayran ve yoğurtla tercih edilen nane mide bulantısına birebir gelir. Ayrıca ağız kokusunu da bir nebze azaltarak ferah nefes sağlar.
İçerdiği A, K ve C vitaminleri ile potasyum ve demir gibi minerallerle karabiber, her mevsimin vazgeçilmez baharatıdır. Aynı kırmızı biber gibi güçlü bir antioksidandır. Metabolizmayı hızlandırarak yağ yakımına yardımcı olur.
Karabiberi bal ile karıştırarak tiketirseniz öksirik ve soğuk algınlığı gibi şikayetlerinizden kurtulabilirsiniz. Çorbalarınızda da tercih edebilirsiniz.
Hint mutfağının vazgeçilmez baharatı Zerdeçalın unutkanlığa iyi geldiğini biliyor muydunuz? Peki ya kanser hücrelerinin yayılmasını engellediğini? Bu mucize baharatın dozunu iyi ayarlamakta fayda var. Kullanım sıklığının haftada 1 tatlı kaşığını geçmemesi gerekiyor.
Zencefilin mideye iyi geldiği yüzyıllardır biliniyor. Özellikle regl ağrısı ve kas ağrılarını hafifletmede ilk sırada gelen bu baharat, çay formunda gün aşırı tüketilebiliyor.