enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
34,5424
EURO
36,0063
ALTIN
3.006,41
BIST
9.549,89
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Denizli
Yağmurlu
21°C
Denizli
21°C
Yağmurlu
Cumartesi Parçalı Bulutlu
10°C
Pazar Parçalı Bulutlu
10°C
Pazartesi Az Bulutlu
11°C
Salı Açık
14°C

‘Çocuk İstismarı’ Durumunda Nasıl Davranmalı?

“Çocuk İstismarı” konulu konferans veren Pamukkale Üniversitesi Eğitim Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Sevgi Özgüngör, çocukların cinsel istismara maruz kalmaları durumunda aile, çevre ve eğitimcilerin neler yapması gerektiği ile ilgili önemli açıklamalarda bulundu. 

‘Çocuk İstismarı’ Durumunda Nasıl Davranmalı?
09.05.2019
A+
A-

Pamukkale Üniversitesi Eğitim Fakültesi Eğitim Bilimleri Bölümü Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Sevgi Özgüngör, “Çocuk İstismarı” konulu konferans verdi. Genç Eğitimciler Topluluğu tarafından düzenlenen etkinliğe öğretim elemanları ve öğrenciler yoğun ilgi gösterdi.

Çocuk cinsel bir davranışa maruz kalırsa…!

Eğitim Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Sevgi Özgüngör, çocuğun cinsel bir davranışa maruz kalması durumunda sakin olup çocuğa panik ya da kaygı yansıtılmaması gerektiğini söyledi. Böyle bir durumda yapılması gereken davranışları anlatan Prof. Dr. Özgüngör,  “Kızgınlık, utanç ya da şok tepkisi göstermeyin. Çocuğun kendini rahat hissetmesine yardımcı olun. Rahat konuşabileceği, sessiz, özel ve onun aşina olduğu bir yer seçin. Çocuğun suçunun olmadığını açıkça belirtin. Çocuğu konuşmaya ya da anlatmak istemediği şeyleri anlatmaya zorlamayın.Çocuğu sorgulamayın (nerede oldu, nasıl oldu, sen ne yaptın, niye oradaydın gibi). Çocuğa ‘neden’ diye sormayın. ‘Neden’ onunla gittin, ‘Niye sana bunu yaptı’ gibi. Bu zaten anlamlandırmakta zorlandığı deneyimleri konusunda kafasının iyice karışmasına neden olacaktır. Çocuğu yönlendirecek ya da hafızasını etkileyecek sorular sormayın (Seni zorladı mı, konuşmamanı mı söyledi, dokundu mu?). Sadece ne olduğunu tam olarak anlatmasını bekleyin. Eğer yaralanmış ise yaralarını göstermeye zorlamayın. Ona inanmadığınızı ima etmeyin ya da söylemeyin. Çocuğa karşı dürüst olun. Eğer mahkeme ya da benzeri sorunlar varsa (aileden uzaklaşma olasılığı gibi), hiçbir şey olmayacak demeyin. Çocuğun sizden ne beklediğini ve ne istediğini öğrenmeye çalışın. Durumun ciddiyetine göre destek alın.” uyarılarında bulundu.

Eğitimciler nasıl davranmalı?

Engin Aksel Konferans Salonu’nda gerçekleşen etkinlikte çocuğun cinsel istismara uğraması durumunda eğitimcilere büyük görevler düştüğünü vurgulayan Prof. Dr. Sevgi Özgüngör, “Öğrencinin sınıftaki durumunu değiştirmeyin. Ayrıcalıklı davranmayın, eskisinden farklı davranmayın. Öğrencinin özel yaşamına saygı gösterin, anlatmak istediklerinin ötesinde bilgiye zorlamayın, başkalarıyla bilgiyi paylaşmayın. Kabul edilmeyen davranışları açıkça belirtin. Öğrenciyi sevdiği ve onu anlayacak arkadaşlarıyla oturtun ve arkadaş ilişkilerini geliştirecek etkinlikler düzenleyin. Sınıfta kendine güveni artırıcı etkinlikler düzenleyin. Çocuk size açılırsa onun sözünü kesmeden, dikkatlice dinleyin. Çocuğa ne hissetmesi gerektiğini ya da ne söylemesi gerektiğini söylemeyin. Kendi kelimelerini size kaba ya da uygunsuz gelse bile kullanmalarına izin verin. Başka bir zaman uygun olmayan kelimeler düzeltilebilir ancak bu durumda değil. Edindiğiniz tüm bilgileri ayrıntılarıyla not edinin. Çocuğun aile ve saldırgan hakkındaki düşünce ve hislerini ifade etmesine izin verin. Çocuğa güvenli davranışları öğretin. Nasıl eğlenileceği, etkileşim kurulacağı ve arkadaşça ve birbirinin sınırlarına saygılı ilişkileri örnekleyen bağlar oluşturun. Çocukların güvenliğini sağlamanın büyüklerin görevi olduğunu açıkça belirtin. Eğer çocuğun yardıma ihtiyacı varsa çocuğun gerekli yardımı almasını sağlayın.” şeklinde konuştu.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.