enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
34,5424
EURO
36,0063
ALTIN
3.006,41
BIST
9.549,89
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Denizli
Parçalı Bulutlu
10°C
Denizli
10°C
Parçalı Bulutlu
Pazar Açık
9°C
Pazartesi Açık
10°C
Salı Parçalı Bulutlu
13°C
Çarşamba Açık
15°C

“Laodikya Bir Anadolu Şehridir”

Pamukkale Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Başkanı, PAÜ Arkeoloji Enstitüsü Müdürü, ve aynı zamanda Laodikya Antik Kenti Kazı Heyeti Başkanı olan Prof. Dr. Celal Şimşek Laodikya antik kentinde 15 yıldır yaptıkları kazı-restorasyon çalışmaları ve projeler hakkında bilgi verdi.

“Laodikya Bir Anadolu Şehridir”
02.10.2018
A+
A-

 Kazı ve restorasyon çalışmalarının, 2003 yılından itibaren Bakanlar Kurulu kararı ile Kültür ve Turizm Bakanlığı (Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü) ve Pamukkale Üniversitesi’nin ortak çalışması olarak devam ettiğini belirten Prof. Dr.Şimşek, 15. yılında, Laodikya  kazı ve restorasyon faaliyetleriyle ilgili açıklamalarda bulundu.

Şimşek, “2003 yılı öncesi, Laodikya antik kenti tanınmayan bir ören yeriydi.Her şeyden önce antik kaynaklar Laodikya’nın, M.Ö. 3. yy’ın ortalarında Seleukoslar Kralı 2. Antiokhos’un eşi  Laodike adına kurulduğunu yazıyordu. Yaptığımız kazı çalışmaları sonucunda bugün Laodikya’nın tarihinin M.Ö. 5500’e kadar uzandığını gördük. Laodikya’nın bir Roma, bir Grek kenti değil, Anadolu insanının kurduğu bir şehir olduğunu ortaya koyduk . ” dedi.

“1900 YILLIK “SU KULLANIM YASASI”NI TESPİT ETTİK”

Şimşek, Kazılarda 1900 yıllık “Su Kullanım Yasası”nı tespit ettiklerini de vurguladı.2015 yılında , dünyada bilinen en uzun ve detaylı su yasasını Laodikya’da tespit ettiklerini belirtirken ,  “İmparator Traian’a ithaf edilen bu yazıt, 30 satırdan oluşmakta ve Dünya Su Forumu’na sunulabilecek niteliktedir. Özellikle su kaynaklarının korunup sistemli dağıtımından, su dağıtımını sağlayacak kişilerin dürüst olmasına varıncaya kadar içeriği dünyada bilinen en uzun ve detaylı yazıt olması bakımından oldukça önemlidir.” diye de ekledi.

  

“LAODİKYA, TÜRKİYE’DEKİ İLK KURUMSAL VE EN BÜYÜK KAZI ALANIDIR”

Pamukkale Üniversitesi olarak yapılan Laodikya  kazılarının, 2009 yılı itibariyle 12 ay üzerinden kesintisiz çalışmaların devam ettiğini, ülkemizdeki ilk kurumsal ve en büyük kazı alanı olduğunu belirten Şimşek, “Altyapısıyla, laboratuvarlarıyla, konferans salonlarıyla, kütüphanesiyle, mimari çizim odalarıyla burada bir sistem kurulmuştur.” dedi.

LAODİKYA’NIN ALDIĞI ÖDÜLLER GURURLANDIRIYOR

“Laodikya antik kenti, 2013 yılında UNESCO’nun dünya geçici kültür mirası listesine alındı. 2015 yılında dünyaca ünlü portal olan TripAdvisor’da, en iyi turist ağırlayan destinasyon seçildi.  Bizleri en çok gururlandıran da, 2016 yılında Laodikya Kilisesi’nde yaptığımız restorasyon ve konservasyon çalışmaları sonucunda Europa Nostra (Uluslararası Kültürel Miras Koruma Örgütleri Federasyonu) tarafından özel jüri ödülüyle ödüllendirilmemizdir. Tüm bunlar önemli verilerdir, ayrıca yapılan çalışmaların uluslararası standartlar ve üzerinde olduğunun anlaşılması bakımından önemlidir.” diye konuştu.

“YAŞAYAN BİR ARKEOLOJİ PARKI KURMAK İSTİYORUZ”

Laodikya’nın antik çağda metropol bir kent olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Şimşek, “Buraya yaşayan bir arkeoloji parkı kurmak istiyoruz. Laodikya antik kenti 2013’te UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi’ne alındı. 2016 yılında ise Laodikya’ya Avrupa Kültürel Miras Kuruluşları Federasyonu tarafından ödül verildi. Ana hedeflerimizden birisi, Laodikya’nın UNESCO Kalıcı Kültür Mirası Listesi’ne içine girmesidir. Bundan sonraki süreçte de yapılacak desteklerle Laodikya’da kazı ve restorasyon çalışmalarını, kesinti yapmadan sürdürmeyi hedefliyoruz.” diyerek sözlerini noktaladı.

 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.