Pamukkale Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Koordinatörü Doç. Dr. Zeha Yakar, Pamukkale Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Koordinatörlüğü olarak öğrenci değişim programları kapsamında 49 farklı ülkede 52 farklı üniversite ile toplamda 810 anlaşması bulunduğunu söyleyerek bu sayıların alınan hibeye oranla her yıl artığını belirtti.
Pamukkale Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Koordinatörü ve Eğitim Fakültesi Matematik ve Fen Bilimleri Eğitimi Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Zeha Yakar, ‘Kurumumuzda değişim faaliyetleri başarıyla yürütülmektedir. Bu programların içinde Erasmus+ KA103 hareketliliği için 24 Avrupa ülkesi ile 494 anlaşma sayısı mevcut. Anlaşma sayıları her geçen günartmakta. Özellikle son iki yıldır öğrencilerimizin bu hareketlilik faaliyetine olan ilgisi çok büyük. 2017-2018 Eğitim Öğretim Yılı’nda 1982 adet başvuru alındı. Başvuru yapan öğrencilerden 565 tanesi tercih yapma hakkı kazandı, fakat alınacak hibe oranında yerleştirme yapılabildiği için ancak 330 öğrenciyi yerleştirebildik. Öğrencilerimizin hareketlilik faaliyetlerine karşı artan ilgileri, kurumumuz adına oldukça önemli bir gelişme. Daha önceleri faaliyetlere gönderecek yeterli sayıda öğrenci bulamazken şimdi yerleştirme yapan öğrencilerin içinden hibe dâhilinde seçimler yapıyoruz. Ayrıca üç senedir Erasmus+ KA107 hareketliliği de başladı. Bu hareketlilikle Avrupa Birliği ülkeleri dışındaki ülkeler için de anlaşma yapıyoruz ve öğrencilerimizi gönderiyoruz. Bu yıl koordinatörlüğümüz 6 ülke için 146.000 Euro hibe alarak, bu kapsamda anlaşmamız bulunan kurumlarla öğrenci ve öğretim elemanı hareketliliği gerçekleştiriyoruz. Avrupa Birliği ülkeleri dışındaki ülkeler için de anlaşma yapıyoruz ve öğrencilerimizi gönderiyoruz. 13 farklı ülke için 19 farklı üniversite ile KA107 anlaşmamız mevcut. Bu sene, Saraybosna, Ukrayna, Kosova, Arnavutluk ve Karadağ ile öğrenci ve öğretim elemanı hareketliliği faaliyetlerini gerçekleştirmekteyiz. Bu projeye ait mevcut hibeyi 2019 Haziran’da kadar kullanabileceğiz ve bu süre içinde hareketliliği gerçekleştirmeye devam edeceğiz’ şeklinde konuştu.
Koordinatör Yardımcısı ve Fen Edebiyat Fakültesi İngiliz Dili ve Edebiyatı Bölüm Başkanı Prof. Dr. Mehmet Ali Çelikel, son iki yıldır Türkiye Ulusal Ajansı tarafından PAÜ Uluslararası İlişkiler Koordinatörlüğü’ne verilen hibe rakamlarının arttığı belirterek, Türkiye genelinde 189 üniversite içinde Pamukkale Üniversitesi’nin 14. sırada yer aldığının altını çizdi. Prof. Dr. Mehmet Ali Çelikel, ‘En fazla hibe alan kurumlardan biri olmayı başarmış bulunmaktayız. Bu bize Türkiye Ulusal Ajansı tarafından verilen hibeyi doğru bir şekilde kullandığımızın bir göstergesidir..Bizler koordinatörlüğümüze verilen hibenin tamamını kullanmaya çalışıyoruz, yani bizlere başvuran ne kadar fazla öğrenciyi hareketliliğe katabilirsek o kadar doğru bir iş yapmış oluyoruz’ şeklinde konuştu. Koordinatör Yardımcısı ve Fen Edebiyat Fakültesi İngiliz Dili ve Edebiyatı Bölüm Başkanı Prof. Dr. Mehmet Ali Çelikel, Türkiye Ulusal Ajansı tarafından üniversitelere öğrenci hareketliliği için verilen hibenin ne kadar doğru kullanıldığını, bir sonraki yıl verilen hibe rakamının artışından anlayabildiklerini ifade etti.
Yüksek Öğretim Kurumu’nun (YÖK) yürüttüğü bir program olan Mevlana Öğrenci Değişim Programı’nın Avrupa ülkeleri dışındaki ülkelerle yapılan öğrenci değişim programı olduğunu anlatan Koordinatör Doç. Dr. Zeha Yakar, Pamukkale Üniversitesi’nin 14 ülke ve 30 farklı üniversite ile toplamda 252 Mevlana anlaşmasının bulunduğunu belirtti.
PAÜ Uluslararası İlişkiler Koordinatörü Doç. Dr. Zeha Yakar, Türkiye Ulusal Ajansı’nın da hedeflediği üzere öğrenciler Erasmus+ programıyla çeşitli ülkelerde staj faaliyeti gerçekleştirmekte ve hatta bazı öğrencilerin yurtdışında istihdam şansı yakalayabilmekte olduğunu ifade etti. Doç. Dr. Zeha Yakar, ‘Pamukkale Üniversitesi’nden Erasmus+ Staj Faaliyeti ile gönderdiğimiz bazı öğrencilerimizin gösterdikleri başarı ve örnek davranışlarından dolayı gittiği yurtdışındaki kurumlardan koordinatörlüğümüze gelen teşekkür yazıları ile gurur duyuyoruz. Bu yazılarla kurumların bizlerden tekrar öğrenci gönderimi konusunda talepkâr olduklarını görünce bizler de koordinatörlük ve üniversitemiz adına çok mutlu oluyoruz. Öğrencilerimizin, üniversitemiz ve ülkemiz adına gittikleri yerlerde bizleri iyi temsil etmeleri koordinatörlüğümüzün gelecekte gerçekleştireceği faaliyetler ve kurulacak yeni anlaşmalar için oldukça’ şeklinde konuştu.
PAÜ Uluslararası İlişkiler Koordinatör Yardımcısı ve İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Simay Karaalp Orhan, eğitim hareketliliği dışında yeni bir hareketlilik programı olan Avrupa Gönüllülük Projesi ile Avrupa Birliği ülkelerinde sosyal sorumluluk projelerinde hem öğrencilerin hem de akademisyenlerin çalışabildiğini söyledi. Bu kapsamda PAÜ Uluslararası İlişkiler Koordinatörlüğü olarak iki proje için başvuru kabul edildiğini belirten Doç. Dr. Simay Karaalp Orhan, bu projelere öğrenciler dışında 17-30 yaş arası hem akademik hem de idari personelin de en az 2 en fazla 12 ay katılabildiğini hatırlattı.
PAÜ Uluslararası İlişkiler Koordinatörü Doç. Dr. Zeha Yakar, Pamukkale Üniversitesi olarak, Erasmus+ hareketlilik faaliyetleri dışında 14 tane Erasmus+ KA2 Stratejik Ortaklıklar Projesine sahip olduğunu belirterek, bu uluslararası projeleri üniversitemizin akademisyenleri tarafından yürütülmekte olduğunu vurguladı. Ayrıca, Doç. Dr. Yakar, gelecekte bu sayının akademisyenlerimizin talebi doğrultusunda artabileceğini de belirtti.
Göreve geldikleri günden bu yana öğrenci odaklı bir yönetim sergilediklerini hatırlatan Prof. Dr. Hüseyin Bağ, bilimsel alanda yapılan çalışmaların yanında farklı ülkelerden üniversitelerle yapılan işbirliklerinin aynı zamanda Pamukkale Üniversitesi’nin yaptığı araştırma faaliyetlerine de katkı sağlayacağını belirtti. Gerek öğrenci, gerekse akademik ve idari hareketlilik programları ve projeleri sayesinde ülkeler arası kültürel etkileşimlerin de artacağını vurgulayan Rektör Prof. Dr. Bağ, bu yıl öğrenci hareketliliği bazında 189 üniversite arasında elde edilen on dördüncülüğün, ileriki yıllarda daha yukarı sıralara taşınması için çalışmalarına devam edeceklerini söyledi. Prof. Dr. Hüseyin Bağ, elde edilen başarı ve yapılan çalışmalardan dolayı emeği geçen Uluslararası İlişkiler Koordinatörlüğü Yönetimi’ne ve tüm koordinatörlük çalışanlara teşekkürlerini sundu.