CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Denizli Milletvekili Gülizar Biçer Karaca 24 Temmuz Basın Bayramı dolayısıyla Denizli basınıyla bir araya gelerek, 24 Temmuz’un Türkiye’de bir bayram olarak kutlamanın mümkün olmadığını söyledi.
CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Denizli Milletvekili Gülizar Biçer Karaca, DGC’de (Denizli Gazeteciler Cemiyeti) Denizli’deki basın mensuplarıyla bir araya gelerek 24 Temmuz’un önemine ilişkin açıklamalarda bulundu. Karaca, Türkiye’de basın sektöründe yaşanan olumsuzluklardan dolayı 24 Temmuz’un bir bayram havasında geçmemesinden dolayı üzüntüsünü dile getirdi.
BOYACI BASIN SEKTÖRÜNÜN SORUNLARINI SIRALADI
Karaca’nın 24 Temmuz’a ilişkin açıklamalarından önce açılış konuşmasını ev sahibi olan DGC başkanı Osman Nuri Boyacı yaparak; “ Basın özgürlüğünün önünde çok önemli kısıtlayıcı yasal düzenlemeler var. Özellikle terörle mücadele kapsamında basın mensuplarının mesleklerini sağlıklı bir şekilde yürütebilmesi için kısıtlamaların ortadan kalkması gerekli. Son dönemlerde yaşadığımız izleyicinin, okuyucunun oluşturduğu bir sansür var. Türkiye’nin son siyasi gelişmelerinden kaynaklanan kutuplaşma nedeniyle izleyenler, okuyanlar ve dinleyenler basın kuruluşlarının kendi siyasi görüşüne göre yayın yapmasını bekliyorlar. Ekonomik anlamda yerel basın kuruluşları çok ciddi sıkıntılar yaşıyorlar. Basın meslek yasamız yok. İnternet yayıncılığına her hangi bir düzenleme yapılmış değil. Daha bir çok sorun sıralanabilir basın sektörü adına. Biz bu sorunları sıralıyoruz fakat mesleğimizi aşkla, şevkle yapıyoruz. Basın demokrasinin olmazsa olmazıdır. Yerel basın kuruluşları da kentler için büyük önem taşıyorlar. Biz Denizli Gazeteciler Cemiyeti olarak bu soruların giderilmesi adına gerekli çabayı göstermeye devam edeceğiz” Dedi.
KARACA: MEDYA BASKI ALTINDA
Karaca açıklamaları sırasında Türkiye’de ki basın kuruluşlarının ve basın mensuplarının yaşadığı sıkıntılara değinerek; “ Yıllardan beri Denizli’nin sorunlarını, Denizli siyasetini gündemde tutarak bizleri yalnız bırakmadınız sesimiz oldunuz. Denizlinin ulusal medyada yer alması noktasında da her türlü imkansızlığa rağmen ciddi mücadele verdiniz. Bugün basın bayramı değil yani kutlayacağımız bir günde değil. Zaman zaman raporlar yayınlanır. Bu raporları bizde takip ediyoruz. Dünyada 180 ülke arasında basın özgürlüğü anlamında 157. Ülke olduğumuz bir ortamda, 134 basın mensubu arkadaşımızın ceza evinde bulunduğu bir ortamda yine on binlerce basın mensubu arkadaşımızın işsiz olduğu, binlerce basın mensubu arkadaşımızın sarı basın kartlarının iptal edilmiş olduğu, basının yüzde doksan beşinin bir siyasi iktidarın elinde bulunduğu bir ortamda yani basını her yönüyle bir ablukaya almak ve özgür basının sesini kısmaya dönük her türlü şartların bulunduğu bir ülkede basın bayramını kutlamanın mümkün olmadığını düşünüyorum. Sendika üyeliğiniz mümkün değil, sosyal güvenceleriniz ve aldığınız ücretlerinde ülkemizin yaşam koşullarında değer bulmadığı bir gündeyiz. Biz CHP olarak hep şunu savunduk medya sektöründe siyasetçi medya patronu olmamalı, medya sektöründe tüccar yani iş insanları bulunmamalıdır. Medya ne ticaretin ne de siyasetin her hangi bir baskısı ya da herhangi bir etkisi altında kalmadan özgürce konuşabilmelidir” dedi.