enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
34,3061
EURO
37,1912
ALTIN
3.018,65
BIST
8.885,00
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Denizli
Parçalı Bulutlu
25°C
Denizli
25°C
Parçalı Bulutlu
Cumartesi Parçalı Bulutlu
23°C
Pazar Açık
20°C
Pazartesi Açık
20°C
Salı Açık
20°C

Gülizar Biçer Karaca: 10 Ocak ”Çalışan Gazeteciler Günü’, Mücadele günü!

CHP Genel Başkan yardımcısı ve CHP Denizli Milletvekili Gülizar Biçer Karaca, 10 Ocak Çalışan Gazeteciler günü dolayısıyla bir mesaj yayımladı.

Gülizar Biçer Karaca: 10 Ocak ”Çalışan Gazeteciler Günü’, Mücadele günü!
Chp
09.01.2021
A+
A-

İşte Gülizar Biçer Karaca’nın 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü için yayımladığı mesaj:

10 Ocak’ı, Çalışan Gazeteciler Günü olarak tanımlamak ne yazık ki mümkün değil… Basın sektöründeki işsizliğin hat safhaya ulaştığı ekonomik kriz ve pandemi koşullarında güvencesizliği, sendikasız çalışmayı, işsizliği, örgütsüzlüğün sıkıntılarını en çok yaşayan grupların başında basın emekçileri geliyor. 10 Ocak, 1961 yılında basın çalışanlarının haklarını yasal güvenceye alan 212 Sayılı Kanunun yasalaştığı gün… Gazetecilerin kararlı mücadelesi sayesinde, kanuna karşı çıkan gazete patronlarının geri adım atmak zorunda kaldığı 10 Ocak, yaşanan sorunlar nedeniyle “Çalışan Gazeteciler Günü” olarak değil basın emekçileri ve meslek örgütleri tarafından “Mücadele Günü” olarak adlandırılıyor. Ekranların karartıldığı, muhalif anlayışın susturulmaya, gazetecilerin cezalandırmaya devam ettiği günümüzde, tüm zorluklara, baskı ve itirazlara rağmen gazetecilikten ödün vermeyen basın emekçilerinin direncinin, gazeteciliği ticari faaliyet zanneden patronların anlayışını dize getireceğinden şüphe duymuyoruz. Bu anlamlı günün 60. Yıldönümünde, tüm zorluklara rağmen gazetecilik ilkeleriyle mesleğini sürdürmeye çalışan tüm basın emekçilerinin haklarına erişmesi için mücadelelerinde yanlarındayız.

GAZETECİLERİN SENDİKAL ÖRGÜTLENME HAKKI

Basın İşkolundaki sendikalaşma oranı sadece % 7,87

Hak ihlallerinin yaşandığı günümüzde 10 Ocak’ı sadece ‘Çalışan Gazeteciler’ günü olarak tanımlamak ne yazık ki mümkün değil. Türkiye Gazeteciler Sendikası’nın Raporu’na göre; basın sektöründe güvencesiz ve sendikasız çalışma yüzde 90’ı aştı, 67 gazeteci cezaevinde bulunuyor. “Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’nın açıkladığı son rapor olan Temmuz 2020 istatistiklerine göre “Basın, yayın ve gazetecilik” iş kolundaki toplam kayıtlı çalışan sayısı 86,505’tir. Cumhurbaşkanlığı İletişim Merkezi’nin (CİMER) TGS ile paylaştığı verilere göre “Türkiye’de 4/a sigortalı olarak çalışan gazeteci sayısı” Eylül 2020 itibariyle 17.551’dir. Türkiye Gazeteciler Sendikası “Basın, yayın ve gazetecilik” iş kolundaki toplam sendikalaşma oranının %7,87 olduğunu açıkladı. Genel sendikalaşma oranının %13,66 olduğu düşünüldüğünde, basın sektöründeki sendikalaşma ve örgütlenme hakkındaki durumun mücadeleyi gerektirdiği ortadadır.” 

GAZETECİLİK ALEYHİNE DÜZENLEMELERİN KARŞISINDAYIZ

Sınır Tanımayan Gazeteciler Örgütü’nün her yıl açıkladığı dünya basın özgürlüğü endeksinin 2020 verilerine göre 180 ülke arasında 154. sırada yer alan ükemizde; gazeteciler sadece gazetecilik yaptığı için haksız yere tutuklanmakta; pandemi sürecinde işlerini kaybetmekle karşı karşıya kalan gazeteciler, çok düşük ücretlere mecbur bırakılmakta, sağlıklarını hiçe sayan çalışma koşulları dayatmalarıyla karşı karşıya kalmakta, güvencesiz ve kayıtdışı çalıştırılmakta, Basın İş Kanunu’nda gazetecilik aleyhine yasal düzenlemelerle haklarından yoksun bırakılmaktadır.

2021 YILINDA DAYANIŞMAYI ÖRGÜTLEYECEĞİZ

İfade Özgürlüğü Derneği’nin; internette yaşanan ifade özgürlüğü ihlalleri hakkında hazırladığı EngelliWeb raporuna göre, Türkiye’de internet ortamında yayınları düzenleyen 5651 sayılı kanunun yaklaşık 13 yıl önce yürürlüğe girmesinden sonra Ekim 2020 itibariyle en az 450 bin web sitesine, 140 bin URL’ye ve 42 bin tweet’e engelleme yapılmıştır. Hak ve hürriyetlerin engellenmesi konusunda AKP iktidarının kötü karnesi ortadadır. Haksız tutuklamaların, adil yargılanma hakkının engellenmesinin, basına yönelik sansürün ortadan kalkmasının yolu, birarada mücadeleden geçiyor. Tüm baskı ve engellemelerin karşısında; 10 Ocak’ın 60. Yılında; ülkemiz demokrasisine katkıları, halkın haber alma hakkına erişimini sağlama çabaları için tüm gazetecilere teşekkür ediyorum. Basın emekçilerinin sesini çoğaltmanın, hak mücadelelerinde yanlarında olacağımızın, meslek odaları ve sendikaların taleplerinin takipçisi olarak, 2021 yılında dayanışmayı örgütleyeceğimizin sözünü veriyorum.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.