enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
34,4868
EURO
36,2376
ALTIN
2.961,79
BIST
9.367,77
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Denizli
Hafif Yağmurlu
22°C
Denizli
22°C
Hafif Yağmurlu
Cuma Hafif Yağmurlu
22°C
Cumartesi Parçalı Bulutlu
10°C
Pazar Parçalı Bulutlu
10°C
Pazartesi Açık
11°C

Çocuğunuzun Sağlığını Korumak İçin Prof. Dr. Metin Karaböcüoğlu’ndan Öneriler…

Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Doktoru Prof. Dr. Metin Karaböcüoğlu, “İlk 3 aylık bebekte görülen her ateşlenmede mutlaka doktora gidilmelidir. 3 aydan büyük bebekler; yüksek ateş, halsizlik, yeterince beslenememe ve ağızdan sıvı alamama gibi durumlar varsa mutlaka doktora götürülmelidir” dedi.

Çocuğunuzun Sağlığını Korumak İçin Prof. Dr. Metin Karaböcüoğlu’ndan Öneriler…
06.12.2018
A+
A-

Kış aylarında çocuklarda sık görülen hastalıklar hakkında bilgi veren Karaböcüoğlu, “Hastalık yapan mikrop ve mikroorganizmaların havadaki yoğunluğunun artması, soğuk havadan dolayı vücudun daha fazla enerji harcayıp yorgun düşmesi, kapalı ve kalabalık yerlerde iç içe yaşamak kış aylarında hastalıkların artmasına neden olan etkenlerdir. Soğuk algınlığı, nezle, grip, bademcik iltihabı, soluk borusunun iltihabı, sinüzit, orta kulak iltihabı gibi hastalıklar kışın çocuklarda daha sık görülmektedir. Bu hastalıkların çoğu ayaktan tedavi edilebilmektedir. Her çocuğun hastalıklara karşı direnç kazanması için bu hastalıkları geçirmesi gerekmektedir. En gelişmiş ülkelerde bile 5 yaşın altındaki çocuklar 1 yılda ortalama 6-8 kez hastalanmaktadırlar. Özellikle kreşe ve okula başlayan çocukların ilk senelerde daha sık hastalanması doğal bir durumdur” diye konuştu.

Prof. Dr. Metin Karaböcüoğlu hasta olan anneler bebeklerini emzirmeye devam etmeli mi sorusuna, “Anne sütü bugüne kadar koruyuculuğu kanıtlanmış olan tek ilaçtır. Annenin nezle, burun akıntısı, hapşırık ve basit ateşlerinin olması, anne sütünü kesmek için bir bahane değildir.  Aksine annenin vücudunda o anki mikroba karsı oluşan maddeler, anne sütüyle bebeğe geçerek hastalığa karşı koruma sağlamaktadır” cevabını verdi.

Çocuğu Hastaliklardan Korumak Için Ekstra Vitamin Verilmemeli

Çocukların vitamini doğal besinlerden aldığını söyleyen Prof. Dr. Metin Karaböcüoğlu, “Anne ve babaların yaptığı yanlışlardan biri çocuklarına portakal, mandalina, narenciye gibi besinlerle aşırı C vitamini verip, hastalıklardan korumaya çalışmaktır. Yeterli miktarda almak yararlıdır ama fazla C vitamininin hastalıklardan koruyucu bir özelliği yoktur. Çocuğun gerektiği kadar karbonhidrat, protein, süt ve süt ürünleri ile bol miktarda meyve ve sebze tüketmesi sağlanmalıdır. A vitamini, selenyum, demir ve çinko alımı da çok önemlidir. Tüm bu ihtiyaçlar her türlü doğal besinden karşılanabilmektedir, fazladan takviye alınmasına gerek yoktur” dedi.

Grip Aşısı Sadece Gripten Koruyor

Karaböcüoğlu grip aşısıyla ilgili olarak, “Grip, normal soğuk algınlığı, üst solunum yolu iltihapları ve nezleden farklı olarak yılda en fazla 1-2 defa geçirilebilecek bir hastalıktır. Grip hastalığı yüksek ateş, yaygın adale ağrısı yapan ve arkasından da orta kulak iltihabı, zatürre, beyin iltihabı gibi ağır ve tehlikeli hastalıklara zemin hazırlayabilen bir hastalıktır. Bu yüzden 6 aydan büyük çocuklara grip aşısı yapılmasını önermekteyiz.  Ancak nasıl ki kızamık aşısı çocuğunuzu suçiçeğinden ya da menenjitten korumuyorsa; grip aşısı da soğuk algınlığından ve nezleden korumadığı gerçeği unutulmamalıdır. Dolayısı ile grip aşısı olanlar bir daha hiç hastalanmayacaklar sanmak yanlıştır” bilgilerini verdi.

Bitkisel İlaçların Etkisi Kanıtlanmadı

Karaböcüoğlu bitkisel ilaçların etkinlikleri kanıtlanmadığını söyleyerek, “Bitkisel ilaçların hastalıklardan koruduğu bilimsel olarak kanıtlanmamıştır. Bu ilaçların da yan etkileri olabilmektedir ve özellikle karaciğere olumsuz etkileri vardır. Aileler çocuklarını hastalıklardan korumak için kulaktan dolma bilgilerle, içeriklerini bilmedikleri bitkisel ilaçları içirmemelidirler” ifadelerini kullandı.

Çocuklarınızı Sigara Dumanından Uzak Tutun

Prof. Dr. Metin Karaböcüoğlu, çocukların sigara dumanından çok etkilendiğini belirterek, “Sigara, çocukların hastalık riskini artıracağı için sigara dumanından ve hava kirliliğinden çocukları uzak tutmak gerekmektedir. Kapalı ve kalabalık yerler de hastalıklar çok çabuk yayılacağından mecbur kalmadıkça bu ortamlardan çocukları uzak tutmak önemlidir” dedi.

Doktora başvurulması gereken durumlar:

Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Doktoru Prof. Dr. Metin Karaböcüoğlu acilen doktora başvurulması gereken durumları ise, “İlk 3 aylık bebekte görülen her ateşlenmede mutlaka doktora gidilmelidir. 3 aydan büyük bebekler; yüksek ateş, halsizlik, yeterince beslenememe ve ağızdan sıvı alamama gibi durumlar varsa mutlaka doktora götürülmelidir. Çocukta, öksürükle birlikte yüksek ateş ve hışıltının olması, öksürüğün geceleri çocuğu uykudan uyandırması ve çok sık nefes alıyor olması çocukları doktora gecikmeden götürmek için uyarıcı sebeplerdir” şeklinde açıkladı.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.