enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
34,3022
EURO
37,4732
ALTIN
3.023,25
BIST
8.618,57
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Denizli
Açık
19°C
Denizli
19°C
Açık
Çarşamba Açık
20°C
Perşembe Açık
20°C
Cuma Açık
20°C
Cumartesi Çok Bulutlu
19°C

Çocuklarda Allerjik Göz Hastalıklarına Dikkat!

Çocuklarda Allerjik Göz Hastalıklarına Dikkat!
11.06.2020
A+
A-

PAÜ Hastanesi Göz Hastalıkları AD. Dr. Öğretim Üyesi Emine Şeker Ün çocuklarda göz allerjisi hakkında açıklamalarda bulundu ; Temel  olarak her iki gözde kızarıklık, sulanma, göz kapaklarında şişlik, kaşıntı ve ışık hassasiyeti gibi belirtilere yol açabilen alerjik göz hastalıklarının birkaç alt tipi bulunmaktadır . Bazı göz allerjisi  tipleri daha gürültülü ve kronik seyredebilmekte ve  bahsedilen rahatsız edici belirtiler yanında özellikle çocuklarda ve gençlerde uzun dönemde kalıcı görme azlığına yol açabilmektedir.

Allerjik durumu neler tetikler ?

Gözde alerjik durumun tetiklenmesi  tek bir nedenden ziyade  birçok faktörün  bir araya gelmesiyle gerçekleşmektedir. Hava kirliliği, çeşitli polenler, tozlu alanlar, kişinin genetik yapısı ve evcil hayvanlar bu faktörlerden bazılarıdır.  Allerjen madde ile karşılaşıldığında göz yüzeyinde bulunan mast hücresi isimli savunma hücrelerinden başlıca histamin isimli bir madde olmak üzere çeşitli maddeler yoğun şekilde salgılanmaya başlar. Bu maddelerin salgılanması gözde rahatsızlık hissi ve kaşıntıya sebep olan bir iltihabi allerjik reaksiyonu başlatır.

Hastalığın teşhisi ayrıntılı göz muayenesi sırasında hekimi tarafından konabilmektedir

Unutulmamalıdır ki allerjik göz hastalığıyla benzer bulgular oluşturabilen ve fakat farklı şekilde tedavi edilmesi gereken  pek çok göz hastalığı bulunmaktadır. Bu ayrımın yapılarak hastalığın doğru teşhis edilebildiği yegane muayene göz muayenesidir. Gözde allerjik aktivitenin hangi faktör ya da faktörler tarafından tetiklendiğini saptayabilecek bir test sistemi bulunmamaktadır.

Tedavi edilmediği takdirde göz yüzeyinde kalıcı lekelenme, sürekli büyüyen göz numaralarıyla seyreden ve kalıcı görme azlığına yol açabilen keratokonus hastalığı gibi istenmeyen durumlar ortaya çıkabilir. Yine tedavide göz hekimi kontrolü dışında hastalığa ait belirtileri  rahatlattığı gerekçesiyle  birtakım ilaçların bilinçsizce uzun süreli ve yoğun kullanımı gözde erken katarakt gelişimi , göz tansiyonu yükselmesi gibi ciddi ek sorunlara yol açabilir.

Tedavisi;  güneş gözlüğü, şapka kullanımı gibi genel olarak alınabilecek birtakım  önlemler ve başlıca damla formunda olmak üzere birtakım tıbbi ilaçla yapılabilmektedir. Hastalığın kronik doğasından ve yol açabileceği istenmeyen durumlardan ötürü toplumda önemsenmesi ve hastaların muhakkak göz hekimi tarafından belli aralıklarla muayene edilerek tedavi edilmesi gerekmektedir.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.