enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
34,5677
EURO
36,2813
ALTIN
2.992,80
BIST
9.344,46
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Denizli
Hafif Yağmurlu
22°C
Denizli
22°C
Hafif Yağmurlu
Cuma Hafif Yağmurlu
22°C
Cumartesi Açık
10°C
Pazar Parçalı Bulutlu
10°C
Pazartesi Açık
11°C

Çocuklarınızın süt dişlerini nasıl olsa değişecek diye ihmal etmeyin!

Denizli Ağız ve Diş Sağlığı Hastanesi Diş Tabibi Damla Pek çocuklarda süt dişlerinin yapı itibariyle daha yumuşak olmasından dolayı çürüğün ilerlemesinin ve enfeksiyona dönüşmesinin daha kolay olduğunu, nasıl olsa değişecek algısıyla tedavilerini erteleyerek dişin erken çekilmesine sebebiyet vermenin büyük yanılgı olacağını söyledi.

Çocuklarınızın süt dişlerini nasıl olsa değişecek diye ihmal etmeyin!
17.02.2020
A+
A-

Çocuklarda ilk süt dişlerinin çıkmasıyla birlikte oral hijyen eğitiminin başlaması gerektiğini belirten Dt. Damla Pek; “ Dolayısıyla ilk diş hekimi muayenesi de 2 yaşına gelmeden yapılmalıdır. İlk muayenede önceliğimiz çocukla tanışmak, klinik ve radyolojik muayenesi sonucunda problemleri belirlemek, yapılacak işlemleri çocuğa pozitif ve yalın bir dilde oyunlarla anlatmak, korkularını yenmesine yardımcı olmaktır” dedi.

Süt dişlerinin yeteri kadar temizlenmediği için genellikle çürüdüğünü, o yüzden bu dişlerin kontrol edilip çürük oluşmadan müdahale edilmesi gerektiğini belirten Dt. Damla Pek; “Süt dişleri yapı itibariyle daimi dişlerden farklıdır, daha yumuşaktır.  Dolayısıyla çürüğün ilerlemesi ve enfeksiyona dönüşmesi daha kolaydır. Nasıl olsa değişecek algısıyla tedavilerini ertelemek, yaptırmamak veya erken çekimlere sebep olmak büyük yanılgıdır. Süt dişlerine de dolgu, kanal tedavisi, restoratif işlemler, diş taşı temizliği yapılabilir. Erken çekilen süt dişlerinin çekim boşluklarını korumak adına her türlü sabit ve hareketli yer tutucular planlanabilmektedir. Koruyucu ve önleyici tedaviler ise sistematik, yerel flor uygulamaları, fissüz örtücülerdir. Beslenme alışkanlığının değişimi, diş fırçalama alışkanlığının kazanımı da bu tedaviler arasındadır” dedi.

Çocuklarda diş hekimi korkusu oluşmaması için ‘günlük hayatta uslu durmazsan seni doktora diş hekimine götürürüm iğne yaptırırım’ gibi cümlelerin kullanılmaması gerektiğinin altını çizen Damla Pek; “ Aileler çocuklarını bize getirmeden önce mümkünse ağız sağlığı, diş hekimliği ile ilgili video, çizgi film izletebilirler. Asla acımayacak, iğne vurulmayacak sadece bakılacak gibi cümleler kurmamalarını rica ediyoruz. Çocuklar yanlarında sevdikleri bir oyuncak veya arkadaşla da gelebilirler. Tüm çocuklarımız yaşam kalitesinin yükselmesi için günde 2 defa 2 dakika diş fırçalaması şart diyoruz” dedi.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.