enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
34,5828
EURO
36,3240
ALTIN
2.920,40
BIST
9.659,96
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Denizli
Çok Bulutlu
10°C
Denizli
10°C
Çok Bulutlu
Salı Açık
13°C
Çarşamba Parçalı Bulutlu
14°C
Perşembe Açık
16°C
Cuma Parçalı Bulutlu
18°C

Denizli’de ‘Dünya Kanser Günü’ Etkinlikleri Gerçekleşti

Denizli’de ‘Dünya Kanser Günü’ Etkinlikleri Gerçekleşti
02.02.2018
A+
A-

Denizli İl Sağlık Müdürlüğü tarafından 4 Şubat “Dünya Kanser Günü” nedeniyle Denizli Devlet Hastanesi ile Pamukkale ve Merkezefendi Kanser Erken Teşhis, Tarama ve Eğitim Merkezleri (KETEM)’nde anlamlı etkinlikler gerçekleştirildi.

İl Sağlık Müdürlüğü Halk Sağlığı Hizmetleri Başkanlığı koordinasyonunda Denizli Devlet Hastanesi Yönetimi, Pamukkale ve Merkezefendi Kanser Erken Teşhis, Tarama ve Eğitim Merkezleri (KETEM) Sorumlu hekimleri tarafından düzenlenen program kapsamında; Denizli Devlet Hastanesi Zafer Gökşin Onkoloji Merkezi’nde düzenlenen müzik dinletisi ile kanser tedavisi gören hastalar moral buldu. Kamu Hastaneleri Hizmetleri Başkanı Op. Dr. İbrahim Emreoğlu, Halk Sağlığı Hizmetleri Başkanı Dr. Aytekin Polat ve Hastane Yöneticisi Uz. Dr. Mehmet Erkaleli tarafından hastalara meyve tabağı ikram edildi, hediyeler verildi.

Merkezefendi’de 30, Pamukkale’de 56 Kadın Taramadan Geçti

Yine Buldan Toplum Sağlığı Merkezi ile Buldan Belediyesi’nin organizasyonunda Merkezefendi KETEM’e ve Güney Toplum Sağlığı Merkezi ile Güney Belediyesi’nin organizasyonunda Pamukkale KETEM’e tarama için gelen toplamda 86 kadına meme, rahim ağzı ve kolon kanserleri hakkında eğitim verildi, hediyeler dağıtıldı.

Risk Faktörlerini Hayatınızdan Çıkarın, Kanserden Korunun!

Kanserin dünyada ve ülkemizde ölüm sıralamasında kalp ve damar hastalıklardan sonra ikinci sırada gelen önemli bir toplum sağlığı problemi olduğunu dile getiren İl Sağlık Müdürü Uz. Dr. Berna Öztürk, yaptığı açıklamada kanser tedavilerinde son 10 yıldaki gelişmelerle hastaların yaşam süresi ve kalitesinin giderek arttığını, erken tanı ve tedavi ile kanserli hastalarda önemli oranda iyileşmenin mümkün olduğunu söyledi. Öztürk; “Bu çerçevede kanserden korunmak büyük önem arz etmektedir. Bu nedenle “4 Şubat” tüm dünyada kansere yönelik bilincin ve farkındalığın artırılması amacı ile 4 Şubat Dünya Kanser Günü olarak belirlenmiştir. Erkeklerde en sık görülen kanserler akciğer ve prostat iken, tütüne bağlı kanserler erkeklerde önemini korumaya devam etmektedir. Kadınlarda en sık görülen meme kanseridir. Kanser korunulabilir bir hastalıktır ve doğru korunma stratejileri ile kanser vakalarının üçte biri önlenebilir. Çevresel etkenler kanser oluşumunda yüzde 90-95 oranında etkilidir. Kanser oluşumunda etkisi olan kötü beslenme, hareketsiz yaşam, tütün ve alkol kullanımı ile güneş ışığının zararlı etkilerine maruz kalma gibi çevresel etkenlerin kontrol altına alınması kanser görülme sıklığını azaltacaktır. Tütün kullanımı ve obezite en önemli kanser etkenleri arasında yer almaktadır. Müdürlüğümüz de bu sebeple, tütün kullanımının önlenmesi ve obezite ile mücadele çalışmalarına önem ve hız vermektedir. Dolayısıyla sağlıklı yaşam davranışları ile kanserden korunulabilmekte ve tarama programları sayesinde erken teşhis konularak yaşam süreleri uzatılabilmektedir” şeklinde konuştu.

“Kanserde Erken Tanı Önemlidir”

Kanserde erken teşhisin önemine dikkat çeken Uz. Dr. Berna Öztürk “Kanser, özellikle erken teşhis edildiğinde, tedavisi mümkündür. Halk Sağlığı Genel Müdürlüğü tarafından yürütülen tarama programları ile meme, rahim ağzı ve kalın barsak kanseri erken teşhis edilebilmektedir. İlimizde kanser konusunda Kanser Erken Teşhis, Tarama ve Eğitim Merkezi (KETEM), Toplum Sağlığı Merkezleri ve Aile Hekimliklerinde kanser taramaları ücretsiz yapılmaktadır. Bu tarama programı kapsamında; 40 yaş üzerindeki her kadın 69 yaşına kadar 2 yılda bir mamografi çektirerek meme kanseri taraması yaptırmalı, 30 yaşını dolduran her kadın 65 yaşına kadar 5 yılda bir rahim ağzı kanseri taramasına yönelik HPV/smear testi ile yaptırmalı, 50 yaşını dolduran kadın erkek her vatandaşımız da 70 yaşına kadar kalın barsak kanseri taraması kapsamında 2 yılda bir gaitada gizli kan testi yaptırmalıdır. Vatandaşlarımızı taramalarını ücretsiz yaptırmak üzere KETEM ve Aile Sağlığı Merkezlerine bekliyoruz” dedi.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.