Çocuklarımızın hayatımızın merkezinde. Bebekliğinden itibaren büyük özen gösterdiğimiz yavrularımız için en önemli dönem ise emzirme dönemi. Bu önemli dönem için annelerin kulağına küpe yapması gereken öneriler haberimizde…
Annelerin en telaşlı olduğu konu “Sütüm az mı geliyor?” Doğru besinlerle süt miktarınızı arttırabilirsiniz.
1)SU
Hem hamilelik döneminde hem de emzirme döneminde sıkça tüketmeniz gereken içecek sudur. Anne sütünün %80’den fazlası sudan oluşur. Bu nedenle günde yaklaşık 3 litre su tüketmelisiniz.
2) YULAF
İçerisinde bulunan betaglukan, bitkisel östrojen ve diğer maddeler sayesinde anne sütünü doğrudan arttırıyor. Yulaf sadece süt için değil sindirimin düzenlenmesi için de tüketilebilir. Yoğurdunuzun içinde bir iki kaşık yulaf katarak tüketirseniz gaz sancılarınızı azaltabilirsiniz.
3) REZENE
Son zamanların en çok konuşulan bitkisi rezene anne sütüne de fayda sağlıyor. Tohumlarını sıcak suda bekletip tüketebilirsiniz. Hem süt üretiminizi arttırır hem de stresinizi azaltır. Rezenenin en önemli yararı anne sütüne de karışarak bebeğinizin sindirim sistemine de iyi gelmesi.
4) YEŞİL YAPRAKLI SEBZELER
Hamilelik ve emzirme döneminde yoğunluk olarak Akdeniz mutfağı öneriliyor. Mevsimine uygun olarak tüketilen sebzeler anne sütü miktarını da arttırıyor. Süt miktarını arttırmasının içerisinde bulunan güçlü mineraller. Ayrıca yeşil yapraklı sebzeleri çiğ veya buharda pişmiş olarak tükettiğinizde daha çok fayda alabileceğinizi unutmayın.
5)KURUBAKLAGİLLER
Kışın sıkça tüketilen nohut, kurufasulye, barbunya gibi yiyecekler süt kalitesini arttırıyor. Ancak gaz yapma potansiyelleri de oldukça yüksek olduğundan dikkatli tüketilmesi öneriliyor. Kurubakla yemeklerinin üstüne kimyon serpiştirerek gaz tepkisini aza indirebilirsiniz.
Emzirme döneminde hem sizin hem de bebeğinizin bağışıklık sistemini güçlü tutmak çok önemli. Çünkü ikinizin de vücudu enfeksiyonlara ve mikroplara oldukça açık. Bu besinleri tüketerek bağışıklık sisteminizi güçlü tutabilirsiniz.
1)SOMON
İçerisindeki kuvvetli yağ asitleri ile bağışıklık sisteminizi güçlendirir. Somonu haftada 2 gün beslenmenize dahil edebilirsiniz. Buharda pişmiş veya ızgara olarak tüketmenizi tavsiye ederiz.
2)SOĞAN- SARIMSAK
Hem süt üretimini arttırır hem de güçlü bir bağışıklık sistemi sağlar. Salatalarınıza ve yoğurdunuzun içine koyarak tüketebilirsiniz. Ama gaz sancılarına neden olabildiği için ölçülü olarak kullanmalısınız.
3)SUSAM
İçerisindeki iyi yağlar ve demir sayesinde bağışıklık sistemine iyi gelir. Tahin ve pekmezle tüketebilirsiniz.
4)HURMA
İçerisindeki magnezyum, selenyum ve çinko sayesinde besleyici bir besin olan hurma çok eski zamanlardan beri tüketiliyor. Annelerin tatlı isteği için de tercih edilen hurma içerisinde çok fazla iyi yağ bulunduruyor. Fakat kalorisi çok fazla olduğu için 2 küçük boy tüketmeniz yeterli olacaktır.
5)YAĞLI TOHUMLAR
Bizim sentezleyemediğimiz ama vücudumuz için faydalı olan temel yağ asitlerini bitkilerden alırız. Bunun için de gün içinde bol bol ceviz, badem, fındık gibi kuruyemişleri tüketmelisiniz. Temel yağ asitleri bağışıklığınız için çok önemlidir.
Emzirme döneminde yediklerimiz kadar içtiklerimiz de önemlidir. Hamilelik ve emzirme döneminde kafein, tein gibi maddelerden oldukça uzak durmalısınız. Kahve veya siyah çay yerine hem süt salgınızı arttıracak hem de sizi rahatlatacak çaylar tercih edebilirsiniz. Gelin bakalım bu çaylar nelermiş.
Üstte de bahsettiğimiz gibi rezenenin birçok faydası var. Emzirme döneminde gönül rahatlığıyla tüketebilirsiniz. Aynı zamanda anason ve ısırgan içeren bitki çaylarını da tercih edebilirsiniz. Papatya ve ceviz çayı da gün içinde tüketebileceğiniz bitki çaylarından.
Ancak bitki çaylarını tüketirken aşırıya kaçmamaya ve karıştırmamaya dikkat edin. Alerjik reaksiyon ya da başka tepkiler meydana gelebilir.