enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
34,5317
EURO
36,1923
ALTIN
2.966,44
BIST
9.549,89
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Denizli
Az Bulutlu
9°C
Denizli
9°C
Az Bulutlu
Salı Açık
12°C
Çarşamba Açık
15°C
Perşembe Açık
16°C
Cuma Hafif Yağmurlu
18°C

Göz tansiyonu körlüğe yol açabiliyor

Denizli Devlet Hastanesi Göz Hastalıkları Uz. Dr. Serkan Duran glokom (göz tansiyonu) hakkında açıklamalarda bulundu.

Göz tansiyonu körlüğe yol açabiliyor
09.12.2019
A+
A-

Glokomun göz içi sıvı basınç yüksekliğini takiben görme sinirinde meydana gelen ilerleyici hasar olarak tanımlandığını, tedavi edilmediği taktirde görme kaybı ve körlüğe yol açabileceğini söyleyen Uz. Dr. Serkan Duran bebeklikten itibaren her yaşta görülebilen glokomun 40 yaş ve üstü grupta daha sık görüldüğünü belirtti. Duran:  “Glokom çoğunlukla belirtisiz seyreden sinsi bir hastalıktır. Hastaların büyük kısmı görme kaybı ile hastanemize başvurmaktadır. Bunun haricinde gözde ağrı, baş ağrısı, zaman zaman bulanık görme gözde kızarma, ışıktan rahatsız olma, ışık etrafında hale görme,   göz içi basıncı çok yükseldiğinde bulantı- kusma gibi şikâyetlerle hastalar gelebilmektedir. Glokomun erken tanı ve tedavisi görme kaybı oluştuktan sonra geri dönüş olmadığından oldukça önemlidir. Glokom sinsi seyreden bir hastalık olduğu için ancak göz tansiyonu ölçümü ve göz arkası değerlendirme ile tespit edilebilir. Bunun için 40 yaş üstü bireylerin 6 ayda bir düzenli olarak göz tansiyonu ölçümü ve görme siniri değerlendirmesi önerilir. Eğer risk faktörleri mevcutsa daha sık aralıklarla ölçümler gerekmektedir. Yüksek göz içi basıncı, yaş, cinsiyet, ırk, genetik faktörler, sistematik yani diyabet, hipertansiyon, migren, ilaç kullanımı risk faktörlerine örnek verilebilir” dedi.

Glokom Tedavisi Nasıl Yapılır?

Glokumun açık açılı glokom (primer açık açılı glokom, normal tansiyonlu glokom,sekonder açık açılı glokom) ve kapalı açılı glokom (pupilla bloğu ile birlikte,pupilla bloğundan bağımsız) gelişimsel glokom gibi tiplerinin mevcut olduğunu anlatan Serkan Duran glokomun tanı ve takibi için kullanılan pakimetri, gonyo lensi, OCT, görme alanı gibi cihazların Denizli Devlet Hastanesi’nde bulunduğunu ifade etti; “ Glokom tanı koyulduktan sonra tamamen iyileştirilip ortadan kaldırılamaz fakat birçok olguda uygun tedavi ile başarılı bir şekilde kontrol altında tutulabilir ve görme kaybının ilerlemesi engellenebilir. Glokom öncelikle göz içi basıncını düşüren çeşitli ilaçlarla tedavi edilir. İlaç tedavisi ile göz içi basıncının düşmediği olgularda cerrahi tedavi gerekir’ dedi.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.