enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
34,5193
EURO
36,0063
ALTIN
3.005,46
BIST
9.549,89
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Denizli
Az Bulutlu
9°C
Denizli
9°C
Az Bulutlu
Pazar Az Bulutlu
9°C
Pazartesi Açık
10°C
Salı Açık
13°C
Çarşamba Parçalı Bulutlu
15°C

Güneş çarpması nedir? Güneş çarpması durumunda ne yapılmalıdır?

Güneş çarpması nedir? Güneş çarpması durumunda ne yapılmalıdır?
10.08.2020
A+
A-

  Özellikle de 65 yaş üstü yaşlılar, 7 yaş altı çocuklar ve gebelerde görülme  riski olan güneş çarpması nedir? Çocuklarımızı güneş çarpmasından nasıl koruyabiliriz? Güneş çarpması durumunda ne yapılmalı? Bütün sorularınızın cevapları yazımızda, gelin bakalım güneş çarpması neymiş ve belirtileri nelermiş.

 Güneş çarpması nedir? Belirtileri Nelerdir?

 Özellikle de havanın çok sıcak olduğu günlerde, güneş açısının dik geldiği öğle vaktinde vücut sıcaklığının ayarlanamaması ile meydana gelir.  Vücut yeterli miktarda terleyemez ve sıcaklığını normale getiremez. Akabinde bulantı, kusma, baş ağrısı, tansiyon düşüklüğü görülür.

 Güneş çarpması durumunda en önemli şey erken fark edilmesidir. Eğer erken tanı konulamaz ise hastada kalıcı ve  ciddi durumlar meydana gelebilir. Hemen fark edilmeli ve ilk yardımda bulunulmalı.

  En yaygın olan ve ilk meydana gelen belirtileri; şiddetli baş ağrısı, bulantı, kusma, çarpıntıdır. Daha sonra vücutta kuruluk, kızarıklık, tansiyon düşüklüğü, şuur bulanıklığı meydana gelir.

  Eğer hemen müdalede bulunulmazsa böbrek yetersizliği, akciğer ödemi, şeker düşüklüğü, koma durumları meydana gelebilir.

Peki diyelim ki ilk belirtilerden güneş çarpması olduğunu anladık, nasıl bir ilk yardım uygulanması lazım?

Öncelikle hastanın üstünde yaz giysilerine görece kalın ve sıkan giysiler varsa çıkartılmalı ve vücut rahatlatılmalı. Daha sonra hastanın koltuk altlarına, başına, kasıklarına nemli bez konulup kollara yavaş yavaş masaj yapılmalı. Kusma ihtimaline karşı hasta yan yatırılmalı. Kan akışının başa doğru olması için bacaklar hafifçe yukarı kaldırılmalı.

KESİNLİKLE YAPMAYIN

-Hastayı bir anda soğuk suya ya da soğuk ortama maruz bırakmayın.

-Bilinç açık ise yavaş yavaş su içirilebilir ama bilinç kapalı ise asla su içirmeye çalışmayın.

-Alkol koklatmayın.

-Katı yiyecekler tehlikeli sonuçlar doğurabilir. Hasta kendine gelmeye başladığında; su, ayran, soda gibi içecekler verin.

İlk yardım uygulandıktan sonra 112 aranmalıdır.

BU DURUMLARIN HİÇ YAŞANMAMASI ve RAHAT BİR TATİL İÇİN YAPILMASI GEREKENLER

Öncelikle öğle vakitlerinde olabildiğince dışarı çıkılmamalı. Yazımızın başında “tatil” diye başladık ama bu durum yazın çok sıcak ortamlarda çalışmak zorunda kalan insanlarda da fazlaca meydana geliyor.

1)Bu yüzden muhakkak şapka, gözlük, şemsiye gibi koruyucu malzemeler kullanılmalı.

2) Açık renkli, terletmeyen ve bol giysiler tercih edilmeli. Günden en az 2,5-3 litre sıvı tüketilmeli.

3) Fırsat buldukça ılık duş alınmalı.

4)Güneşe çıkmadan en az yarım saat önce güneş kremi sürülmeli.

Burada önemli bir konu da güneş kremi kullanımı. Güneş  kremlerinin ortalama koruma süresi 4-5 saattir. Ancak terledikçe ya da güneş altında uzun süre vakit geçirdikçe güneş kreminin yenilenmesi lazım. Özellikle de çocuklarda ve yaşlılarda. Rüzgarın olması sizi yanıltmasın. Rüzgarlı havalarda güneş çarpması riski daha da artıyor. 

ÇOCUKLARIMIZI GÜNEŞ ÇARPMASINDAN NASIL KORUMALIYIZ?

  Yaz mevsiminde okulların da tatil olmasıyla beraber çocukları evde  tutmak bir hayli zor. Hele ki tatil beldesinde veya deniz kenarındaysanız takip etmek ve korumak daha da zor.

   Özellikle 7 yaş altı çocuklar güneş çarpması konusunda en riskli konumdalar. Bu nedenle günün öğlen saatlerinde dışarıda çok fazla zaman geçirmesine izin vermeyin. Çocuğunuz eğer beyaz tenli ve renkli gözlü ise 50 faktör güneş kremi kullanmanız şart. Ancak biraz daha koyu tenli çocuklarda 30 faktör güneş kremi de yeterli olabiliyor. Eğer güneş kreminin kokusundan rahatsız oluyorsa ya da dokunulmaktan hoşlanmıyorsa yani güneş kremi sürmek istemiyorsa bunu oyuna dönüştürebilirsiniz. Oynadıkları oyunun arasında yapabilir ya da eğlenceli bir ambalajın içine koyabilirsiniz.  

   Onu çok sıkmayacak şekilde ince bir kumaştan şapka almanızda fayda var. Sevdiği bir çizgi film karakterinin olduğu ürünleri tercih edebilirsiniz.

   Çocuğunuzun bol su tüketmesini sağlamak için eğlenceli su mataraları veya bardaklar alabilirsiniz. Çünkü oyun oynarken de çok fazla terlediği ve su kaybettiği için bol miktarda su alması gerekir.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.