Tavas Devlet Hastanesi Kulak Burun Boğaz Uzmanı Op. Dr. Tarhan Karaman ilaç tedavisiyle geçmeyen kronik sinüzit tedavisinde endoskopik sinüs cerrahisi yöntemini Tavas’da başarıyla uyguladıklarını söyledi.
Nezle ve griple birlikte baş ağrısı, burunda tıkanma, burun ve genizden sarı- yeşil renkli akıntı gelmesi gibi belirtilerin sinüzitin habercisi olduğunu söyleyen KBB Uz. Dr. Tarhan Karaman, sinüzitin dört mevsim görülebileceğini ve kişinin yaşam kalitesini düşürdüğünü belirtti. Karaman: “Sinüsler yüz kemiklerinin içindeki boşluklardır ve sağlıklı olabilmeleri için burundan hava girişi ile sinüslerde üretilen salgıların buruna boşaltılması gerekir. Ancak kronik sinüzit hastalarında, buruna salgıların boşaltılmasını sağlayan kanalcıklar tıkalıdır. “Endoskopik Sinüs Cerrahisi” ile daralmış veya tıkanmış olan bu kanalcıkları genişletilmekte, havanın kolayca girebileceği ve salgıların buruna boşalabileceği geniş bir alan oluşturulmaktadır. Kliniğimizde mevcut ilaç tedavileri sonrası iyileşmeyen ve ağır ağız kokusu, sürekli geniz akıntısı ya da burunda et sorunları oluştuğunda, genel anestezi altında dışarıdan hiçbir iz belli olmayacak şekilde burun deliklerinin içinden çalışarak kapalı olan sinüsleri açıyoruz ve iltihabın boşalmasını sağlıyoruz. Ayrıca aynı operasyon süresince eğer varsa burun kemik eğriliğini endoskopik yöntemle düzeltebiliyoruz” dedi.
Sinüzitin kişinin yaşam kalitesini düşürdüğünü anlatan Uz. Dr. Tarhan Karaman sinüzitten korunmak için yapılması gerekenleri şu şekilde sıraladı: “Çok farklı çeşitleri olan sinüzitten korunma, çocukluk çağlarından itibaren başlamalıdır. 6 aylıktan itibaren çocuklar çok fazla üst solunum yolu enfeksiyonları geçiriyorsa devam eden süreçte bazı çocuklarda sinüzit ve ortakulak iltihapları görülebilmektedir. Okul öncesi ve okul çocuklarının anne ve babaları olarak aile hekiminizin ve ya çocuk hekiminizin reçetelediği ilaçları zamanında ve tam olarak kullanmalıyız. Özellikle antibiyotikleri zamanında ve tam olarak kullanmalı, hekim reçetesi dışında antibiyotik kullanmamalıyız. Kış aylarında yakalandığımız nezle veya grip sonrası yetişkinlerde sinüzit oluşabilmekte göze, kulağa ve dişlere yansıyan ağrı yapabilmektedir. Sinüzitten korunmanın en kolay yolu kış aylarında kişisel el hijyenimize, toplu yaşanılan ya da toplu taşıma araçları gibi yerlerin havalandırılmasına dikkat etmeliyiz. Öksürürken ya da hapşırırken kolumuzla siper etmeli gribin ve nezlenin yayılma ihtimalini azaltmalıyız” dedi.
Uz. Dr. Tarhan Karaman Tavas Devlet Hastanesi Kulak Burun Boğaz Kliğinde ayrıca bademcik ve genizeti ameliyatı, septoplasti ameliyatı, kulak zarı tamiri, kulak tüpü uygulaması, kepçe kulak ameliyatı, iştme cihaz uygulaması işlemlerini de başarıyla uyguladıklarını sözlerine ekledi.