enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
34,3061
EURO
37,1912
ALTIN
3.018,65
BIST
8.885,00
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Denizli
Parçalı Bulutlu
25°C
Denizli
25°C
Parçalı Bulutlu
Cumartesi Parçalı Bulutlu
23°C
Pazar Parçalı Bulutlu
19°C
Pazartesi Parçalı Bulutlu
20°C
Salı Açık
20°C

Tuz Tüketimine Dikkat!

Tavas Devlet Hastanesi Kardiyoloji Uzmanı Dr. Musa Şanlıalp, 4-10 Mart Dünya Tuza Dikkat Haftası nedeniyle tuz tüketimi konusunda uyarılarda bulunarak hipertansiyondan korunmada tuz tüketiminin azaltılmasının rolünün büyük olduğunu açıkladı.

Tuz Tüketimine Dikkat!

 Tavas Devlet Hastanesi Kardiyoloji Uzmanı Dr. Musa Şanlıalp, hipertansiyonun (yüksek kan basıncı); kalp ve damar hastalıkları, inme, görme kaybı ve böbrek hastalıklarına sebep olabilen çağımızın sık görülen hastalıklarından birisi olduğunu söyledi. Şanlıalp, hipertansiyona bağlı gelişen bu istenmeyen durumların temelinde tuz kısıtlamasına uyulmaması ve diyetle fazla tuz alınması yattığını vurgulayarak şöyle konuştu: “Günlük alınması önerilen en fazla tuz miktarı 5 gr ve altıdır. Ancak ülkemizde ortalama kişi başına 18 gr tuz tüketildiği tespit edilmiştir. Diyetle fazladan alınan tuz sadece hipertansiyonu olan hastaların değil tüm bireylerin kan basıncının yükselmesine yol açmakta; halihazırda tansiyonu yüksek olmayan bireyleri gelecekte birer hipertansiyon hastası adayı yapmaktadır. Yani tuz tüketimimin azaltılması toplumun tümüne önerilmelidir. Ayrıca tuz kısıtlaması hipertansiyonu olan bireylerde tansiyonu kontrol altına almaya yardımcı olmakta kullanılan ilaçların etkinliğinin de artmasını sağlamaktadır” dedi.

“TUZ ORANI YÜKSEK HAZIR GIDA TÜKETİMİNDEN KAÇININ”

Diyetle alınan tuzun önemli bir kısmını işlenmiş gıdalar ve içecekler oluşturduğunu belirten Şanlıalp, bu nedenle hazır gıdalardan uzak durulması gerektiğini dile getirdi. Şanlıalp: “Farkında olmadan yediğimiz besinlerde zaten 5 gr’a yakın tuz bulunduğu için sofralardan tuzluklar kaldırılmalıdır. Özellikle hazır gıda üreten firmaların gerekli önlemleri alması sağlandığında tuz kısıtlaması konusunda önemli bir adım atılmış olacaktır. Tuz kısıtlamasının yanı sıra yaşam tarzı değişikliği de hipertansiyonun kontrol altına alınmasında önem taşımaktadır. Bilindiği üzere kilo verilmesi ve düzenli egzersiz yapılması da tansiyonun düşmesine katkı sağlamaktadır. Özetle fazla tuz tüketen bir toplum olarak tükettiğimiz tuz miktarını azaltmalı ve bunu sağlıklı yaşam tarzı ile desteklemeliyiz. Tuz kısıtlaması ile hem hipertansiyonun görülme sıklığının (Ülkemizde görülme sıklığı yaklaşık % 25) artmasını engelleyebilir hem de hipertansif hastaların tansiyonlarının kontrol altına alınma oranlarını artırabiliriz. Yaşam tarzında yapılacak küçük ama önemli değişiklikler daha sağlıklı bir toplumun temelini oluşturacaktır” şeklinde konuştu.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.