enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
34,5174
EURO
36,1929
ALTIN
2.980,09
BIST
9.367,77
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Denizli
Hafif Yağmurlu
21°C
Denizli
21°C
Hafif Yağmurlu
Cumartesi Parçalı Bulutlu
9°C
Pazar Az Bulutlu
10°C
Pazartesi Az Bulutlu
10°C
Salı Açık
13°C

PAÜ Motor Teknolojilerine Yön Verecek

Pamukkale Üniversitesi (PAÜ) Teknoloji Fakültesinde motor teknolojilerinin geliştirilmesine katkı sağlayacak olan Motor Test Laboratuvarı kuruldu. Motor çalışmalarına destek verecek laboratuvar, elektrikli ve hibrit taşıt çalışmalarına da ivme kazandıracak.

PAÜ Motor Teknolojilerine Yön Verecek
A+
A-

Pamukkale Üniversitesinde; içten yanmalı, elektrikli ve hibrit motor yapılarının testlerine olanak veren; motor dinamometresiyle motorların test işlemleri ve geliştirme süreçlerine yönelik işlemlerin gerçekleştirileceği Motor Test Laboratuvarı oluşturuldu.

Bilimsel Araştırma Projeleri Birimi (BAP) tarafından 2018KRM004 kodlu proje kapsamında desteklenen, yeni nesil test dinamometresine sahip laboratuvar projesi Üniversite’de motor teknolojilerinin geliştirilmesi üzerine yürütülecek çalışmalara katkı sunacak. Bunun yanı sıra Pamukkale Üniversitesi Teknoloji ve Mühendislik Fakültelerinin ortak bir faaliyet alanı olarak ele alınan elektrikli ve hibrit araç çalışmalarına da ivme sağlayacak.

Motor Geliştirme Çalışmalarında Kullanılacak

Kurulan laboratuvar ile ilgili bilgi veren Pamukkale Üniversitesi Teknoloji Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Erkan Öztürk, “Pamukkale Üniversitesi BAP tarafından altyapı projesi ile desteklenen bu laboratuvarın oluşturulması sürecinde farklı dinamometre sistemleri incelenmiş, yeni nesil teknolojilere adaptasyonun sağlanabileceği gelişmiş bir yapı olan Rejeneratif AC senkron dinamometre yapısı tercih edilmiştir. Günümüzde, ülkemizin dış kaynaklara bağımlılığının azaltılması açısından yerli motor geliştirilmesi meselesi önemli bir yere sahiptir. İleri düzeyde araştırma ve geliştirme faaliyetlerinin yapılabilmesine olanak sağlayacak Motor Test Laboratuvarı, yerli otomobil çalışmalarında ihtiyaç olan yeni nesil motor tasarımlarına yön vermek amacıyla kurulmuştur.” diye konuştu.

ALATAY’ın Geliştirilmesinde Rol Oynayacak

Motor Test Laboratuvarı’nın PAÜ’nün TÜBİTAK ödüllü yüzde yüz yerli ALATAY Elektromobil adlı aracın geliştirilmesinde de rol oynayacağını belirten Öztürk, “Güçlü bir akademik ekibe sahip bu proje kapsamında lisansüstü ve lisans öğrencilerinden oluşturulan ATAY takımı 2016 ve 2017 yıllarında olduğu gibi 2018 yılında da TÜBİTAK tarafından düzenlenen Elektrikli Araç (Efficiency Challenge) Yarışları’na katılmıştır. Elektrik motoru ve elektronik kontrol üniteleri ile batarya kontrol sistemleri, taşıt şasi ve gövde yapısının yanı sıra yönlendirme ve fren sistemleri Pamukkale Üniversitesi öğrencileri tarafından geliştirilen ALATAY aracının isim hakkı alınmıştır. Otonom özelliğinin kazandırılmasına yönelik çalışmalara devam edilen bu araç üzerindeki çalışmalar, Üniversitenin ‘Bilimsel alanda gelişmelere yön veren, yenilikçi eğitim-öğretim uygulamalarında öncü olan, değer üreten ve mükemmelliği esas alan uluslararası üniversite olmak’ vizyonu ile tam olarak örtüşmektedir.” dedi.

Projeye destekleri için Pamukkale Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hüseyin Bağ’a teşükkürlerini ileten Öztürk, “Üniversitemizin hedeflerine ulaşmada; araştırma geliştirme çalışmalarının yanı sıra eğitim-öğretim faaliyetlerinin iyileştirilmesine ve elektrikli- hibrit taşıtlar üzerinde sosyal farkındalığın artırılmasına da imkân verecek bu laboratuvarın kurulumunda desteklerini esirgemeyen Pamukkale Üniversitesi Rektörümüz Prof. Dr. Hüseyin Bağ’a proje ekibi olarak teşekkür ederiz.” ifadelerini kullandı.

Yürütücülüğünü Doç. Dr. Selim Köroğlu’nun yaptığı proje kapsamında; Teknoloji Fakültesi Otomotiv Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyeleri Doç. Dr. Erkan Öztürk ile Doç. Dr. Özer Can, içten yanmalı motor teknolojileri; Mühendislik Fakültesi Elektrik-Elektronik Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Yusuf Öner, elektrik motorları; Prof. Dr. Aydın Kızılkaya, otonom taşıtlar; Doç. Dr. Selami Kesler, motor kontrol sistemleri ve Doç. Dr. Selim Köroğlu ile Doç. Dr. Engin Çetin ise güç üniteleri üzerine çalışmalar yürütüyor.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.