Pamukkale Üniversitesi (PAÜ) ve Pamukkale İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından ortaklaşa gerçekleştirilen “Hakk’ın Sesi Mehmet Akif Ersoy” isimli panel ile Milli Şairimiz Mehmet Akif Ersoy konuşuldu.
Pamukkale Üniversitesi Prof. Dr. Hüseyin Yılmaz Kongre ve Kültür Merkezinde düzenlenen panele, Pamukkale Kaymakamı Hayrettin Balcıoğlu, Pamukkale Belediye Başkanı Avni Örki, Pamukkale İlçe Milli Eğitim Müdürü Reşat Erdoğan, İl Kültür Turizm Müdürü Veli Turhan Akyol, akademisyenler ve çok sayıda öğrenci katıldı.
Prof. Dr. Yunus Balcı başkanlığında açılan panelde Prof. Dr. Mehmet Çelik, Doç. Dr. Nuri Sağlam, Doç. Dr. Dilek Çetindaş ve Dr. Öğr. Üyesi Cafer Gariper konuşmacı olarak katıldı.
Panelin açılışında sunuş konuşmasını gerçekleştiren Prof. Dr. Yunus Balcı Mehmet Akif’in, fert ve toplum meselelerine çok yönlü bakabilen bir şair olduğuna değinirken Mehmet Akif’i vatansever, millet aşığı, sanatkâr ve samimi bir müslüman olarak tanımladı.
Panelde ilk olarak Doç. Dr. Dilek Çetindaş, “Mehmet Akif ve Milli Vicdan” konulu sunumunu gerçekleştirdi. Konuşmasında toplumların bir milli vicdanı olduğunu hatırlatan Doç. Dr. Çetindaş, bu vicdan ile toplumların gereken anlarda, gereken şeyleri, gerektiği kadar gerçekleştirdiğini söyledi. Sunumunda, Mehmet Akif’in Milli Mücadelede aktif rol aldığını ve halka, halkın değerleriyle seslendiğini ifade eden Doç. Dr. Dilek Çetindaş, O’nun milli vicdanlara seslendiğini, bunun bir örneğinin de kurtuluş mücadelesinde halkın düşmana karşı koyması için verdiği vaazlarda görülebileceğine ifade etti. Mehmet Akif’in milli vicdanlara dokunan bu söz ve düşünceleri sonrasında İstiklal Marşı’nın ortaya çıktığını dile getirdi.
Panelin ikinci konuşmacısı “Akif’in Şark’a Bakışı” isimli sunumu ile Dr. Öğr. Üyesi Cafer Gariper oldu. İnsanlık tarihi boyunca doğu ile batı arasında hep bir mücadele olduğunu hatırlatan Dr. Öğr. Üyesi Gariper, Mehmet Akif’in 1918 yılında yazdığı Şark Mazlumesinde değindiği problemlerin henüz tamamen çözülemediğinin altını çizdi.
Panelin üçüncü konuşmacısı olan Prof. Dr. Mehmet Çelik, Mehmet Akif’i bir dava ve iman adamı olarak tanımlarken, Akif’in eserlerinden verdiği örneklerle Türk Milleti’ne tembellik yapmamasını, çok çalışması ve azmetmesini öğütlediğini dile getirdi. Prof. Dr. Çelik, Mehmet Akif’in sözlerinden örneklerle kadının toplumdaki yeri, kadın erkek eşitliği ve fikir hürriyeti konularına oldukça düşkün olduğunu belirtti.
Panelin son konuşmacısı olan Doç. Dr. Nuri Sağlam ise “Batılılaşma, Avrupa’ya Bakış Meselesi Çerçevesinde Mehmet Akif Ersoy” konulu sunumunu gerçekleştirdi.
Konuşmaların sonunda panelistler, konuklardan gelen soruları yanıtlarken panel, günün anısına hediye takdimi ile sona erdi.