Denizli il sınırları bir çok tarihi esere ev sahipliği yapmaktadır. Roma dönemi’nde yapılmış olan ve bugün hala ayakta olan Dayılar Köprüsü de bu kıymetlerden sadece biri.
Denizli, mimari açıdan bir çok tarihi kıymete ev sahipliği yapıyor. Belki de birçok Denizlilinin bilmediği bu değerlerin geçmişi oldukça eskiye dayanıyor. Bu kıymetli mimari eserlerden biri Denizli’nin Çal ilçesinde bulunan Roma Dönemi’nde inşa edilmiş olan Dayılar Köprüsü’dür. Bir diğer adı ile Tozlukara Köprüsü olarak da bilinen köprü, Antik Roma Dönemi’nde beri hala ayakta ve kullanımdadır.
Roma Dönemi Eserlerinden Denizli’de ayakta kalan Hançalar köprüsü’nün de ikizi olarak kabul edilen Dayılar Köprüsü’nün uzunluğu 55,50 metre, genişliği 3,40 metre, kemer açıklıkları ise 5,50 metre civarındadır. Devşirme malzemeden yapılmış olan köprünün yuvarlak kemerli iki adet gözü bulunur. Büyük Menderes Nehri üzerinde yer alan Dayılar Köprüsü; Antik Dünya’da önemli ticaret merkezleri olan Apameia, Eumenia, Launda, Mossyna, Hierapolis ve Laodikeia ticaret yolları üzerinde yer laan önemli köprülerden birisiydi.
Bugün hala büyük ölçüde sağlam durumda olan Dayılar Köprüsü, günümüzde tarım arazilerine ulaşım amacıyla kullanılmaktadır.