enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
34,5836
EURO
36,4307
ALTIN
2.980,34
BIST
9.694,70
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Denizli
Çok Bulutlu
10°C
Denizli
10°C
Çok Bulutlu
Salı Açık
13°C
Çarşamba Açık
14°C
Perşembe Açık
16°C
Cuma Hafif Yağmurlu
18°C

Denizli’nin Bilinmeyen Antik Kentleri

Denizli’nin Bilinmeyen Antik Kentleri
21.07.2018
A+
A-

Denizli’nin tarihi boyunca birçok medeniyetin geçtiği, yer edindiği ve yaşadığı bir kent oldu. Bu nedenle de Denizli sınırları içinde birden fazla antik kent bulunmaktadır. Denizli’nin en bilinen Antik Kentleri, Hierapolis, Laodikya ve Tripolis Antik Kentleridir. Kültürel mirası zengin bir kent olan Denizli’de bu en bilinen antik kentlerin yanında daha birçok tarihi  eser görebilir, gezebilir, inceleyebilirsiniz. En bilinen antik kentleri bir yana Denizli’nin az bilinen ve kesinlikle görmeniz gereken Denizli Antik Kentlerini sizler için derledik…

Keyifli okumalar…

Pamukkale’ye ulaşım olanaklarını öğrenmek için Pamukkale’ye Nasıl Gidilir?” başlıklı yazımızı okuyabilirsiniz.

Denizli’de gezilebilecek başka yerleri öğrenmek için “Denizli’de Gezilecek Yerler” başlıkla yazımızı okuyabilirsiniz.

Denizli yemekleri ve yöresel lezzetleri hakkında detaylı bilgi almak için “Denizli Yemekleri – Denizli’nin Yöresel Lezzetleri ve Tarifleri” başlıklı yazımızı okuyabilirsiniz.

Denizli’nin Antik Kentleri

Apollon Lairbenos Tapınağı

Bağcılığıyla ve dolayısıyla leziz şarapları ile meşhur Denizli’nin Çal ilçesinin verimli topraklarının farkına en eski çağlardan bu yana varılması kaçınılmazdır.

Menderes Vadisi’nin şifalı sularından beslenen topraklar, Apollon Lairbenos Tapınağı’nı kültürel miras olarak kendisine saklamakta. Kutsal alanın en batısında Menderes Vadisi’ne hakim bir noktaya tanrının tapınağı yerleştirilmiştir. Bir Anadolu Tanrısı olan Apollon Lairbenos’ a adanmış olan bu kutsal alan, Menderes Nehri’nin güney kıyısında, Hierapolis’e 35 Kilometre mesafede bugün Çal Ovası olarak adlandırılan bölgede bulunuyor.

Attuda Antik Kenti

Denizli’nin Antik Kentleri içinde yer alan Attuda Antik Kenti bir sınır kentidir. Bu sebeple diğer medeniyetler arasında ticari, ekonomik ve sanatsal iletişim köprüsü olan antik kenttir.

Attuda (Hisarköy) Denizli ili, Sarayköy ilçesi sınırları içerisinde ve ilçenin yaklaşık 17 km. güneybatısında yer almaktadır.

Antik kaynaklarda Attuda’dan Men kültürü olduğu, bu tanrıya ait bir tapınak yapılarak tapınıldığı, tapınak içinde at üzerinde tanrı Men‘e ait heykel bulunduğu yazılmaktadır. Ayrıca, Zeus, Apollon, Dionysos ve Asklepios heykelleri ile Artemis Anaitis kültünün de Attuda’da bulunduğunu antik kaynaklar yazar. Antik kentte imparatorluk öncesi ve sonrasında sikke basılmıştır.

Günümüzde antik kentin bulunduğu alanda Hisarköy yer aldığından yüzeyde herhangi bir kalıntı görmek mümkün değildir. Hellenistik, Roma ve Bizans dönemlerine ait bazı eserler kurulan müze deposunda teşhir edilmektedir.

Apollonia Salbace ( Medet Höyüğü ) Antik Kenti

Apollonia Antik Kenti ve Medet Höyüğü, Denizli ili, Tavas ilçesinin 7 km batısında düz bir ova üzerinde kurulan Medet köyü yerleşim alanı içinde yer almaktadır. Tavas ovasının en verimli arazileri üzerinde kurulmuştur.

Kentin Apollonia adını, Hellenistik dönemde aldığı ve en görkemli dönemini de Roma çağında yaşadığı anlaşılmaktadır. Hadrianus dönemine ait Apollon tapınağının temelleri ve yazıtlar günümüze kadar ulaşmıştır. Kentin MÖ. I. YY. ve MS. I. YY.’lar arasında kendi adına sikke bastırdığı ve sikkeler üzerinde tanrısal motiflerin olduğu görülmektedir.

Tabea Antik Kenti

Denizli-Muğla karayolunun 78.km’sinde bulunan Tabea, doğal bir kale görünümündedir. Şimdiki Kale İlçesinin 1 km.kadar güney batısında yer alır.

Denizli’nin antik kentlerinden Tabea Antik Kenti 30 yıl öncesine kadar eski kale üzerinde iskan sürmekteydi. Tabea, Büyük İskender’den sonra Anadolu’da kurulan kent devletlerindendir. Tabea, Hellenistik dönemden günümüze kadar kesintisiz bir yerleşime sahne olmuştur. Antik dönemde kendi adına sikke bastırmıştır. Sikkeler önceleri gümüş daha sonra bronz olarak basılmıştır.

Trapezapolis Antik Kenti

Denizli ili, Babadağ ilçesi, Bekirler köyü, Boludüzü mevkiinde bulunmaktadır. Antik kentin kuzeyden güneye doğru uzanan düzlük üzerine, arazinin coğrafi yapısına göre kurulduğu anlaşılmaktadır. Yüzeyde bazı yapı kalıntıları izlenebilmektedir. Yüzeydeki kalıntılar Roma ve Bizans dönemi özellikleri göstermektedir.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.