Kalp rahatsızlıkları her yıl 17 milyondan fazla insanın ölümüne neden olmakta. Oysa kalp rahatsılıkları, doğru beslenme ile önlenebiliyor. Sağlıklı Yaşam Yöneticisi Diyetisyen Sibel Mumcu, “Sağlıklı bir kalbin yolu az yağlı besinler, tam tahıl ürünler ve kuru baklagilleri tüketmekten geçiyor” dedi.
Bugün, 29 Eylül Dünya Kalp Günü ve Türkiye’de sadece Türkiye’de yılda yaklaşık 300 bin kişi kalp krizi geçiriyor. Mumcu, “Az yağlı besinleri seçmek ve sağlıklı yağları tercih etmek, tam tahıl ürünleri ve kuru baklagilleri daha sık tüketmek, sofralarda sebze ve balığa daha fazla yer vermek en temel uygulamaların başında geliyor” şeklinde kalp rahatsızlıklarının önüne geçmenin tüyolarını veriyor.
İşte Mumcu’nun sağlıklı kalp için beslenme önerileri:
Onun yerinde bitkisel yağlar özellikle de zeytinyağını kullanın. Zeytinyağı, kan kolesterol miktarını azaltıp kan basıncının düzenlenmesine yardımcı olur.
Doymamış yağ değerleri yüksek olan deniz ürünleri, kanın damar içinde pıhtılaşmasını azaltır ve kalp ritmini düzenler.
Omega 6 yağ asitleri yüksek olan tahıllı, kabuklu kuruyemişler ile ayçiçeği ve mısır yağları kandaki kötü kolesterolün düşmesine yardım eder.
Tam tahıl ürünleri, kuru baklagiller, sebze ve meyveler çok iyi lif kaynağıdır. Lifin damar sağlığı için zararlı olan fazla kolesterolün vücuttan atılmasını kolaylaştırır.
Süt ve süt ürünlerinde bolca bulunan kalsiyum, kalp ritminin düzenlenmesi için gereklidir.
Kırmız renkli meyve ve sebzelerin içerisinde bulunan likopen maddesi kalp hastalıkları oluşum riskini aşağı çeker. Elma da ise, suda çözülebilen çözülemeyen olmak üzere iki çeşit lif içerir. Elma, içerisindeki çözülebilen lif olan “pektin” ile kolesterolü düşürür.
Bunun yanı sıra sarımsak, yapısında bulunan kükürtlü bileşikler ile damar içinde pıhtılaşmayı engelleyerek kroner kalp hastalıklarının oluşma riskini düşürür.