Pamukkale Üniversitesi Makine Mühendisliği Bölümü ve Pamukkale Üniversitesi Malzeme Uygulama ve Araştırma Merkezi (MALUYAM) tarafından ortaklaşa düzenlenen “Sanayici-Üniversite-Öğrenci Buluşması”nda sektörün nasıl bir mühendis istediği sorusuna yanıt arandı.
Mühendislik Fakültesi Konferans Salonu’nda gerçekleştirilen ‘Sanayici Nasıl Bir Mühendis İstiyor?’ paneline mühendislik fakültesi öğretim üyeleri ve çok sayıda öğrenci katıldı. Pamukkale Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Makine Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi ve aynı zamanda MALUYAM Müdürü Prof. Dr. Cemal Meran’ın moderatörlüğünü yaptığı panele Er-Bakır Elektrolit A.Ş Genel Müdür Yardımcısı Halil Göker, Hidrobarsan Mermer Makinaları San ve Tic. Ltd. Şti. Genel Müdürü Adnan Kaçar ve Uygar Makina San ve Tic. Ltd. Şti. ortaklarından ve aynı zamanda Yönetim Kurulu Üyesi Orhan Ödemiş konuşmacı olarak katıldı.
Panelin açılışında PAÜ Makine Mühendisliği Bölümü adına konuşma yapan Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mehmet Orhan, böyle bir etkinliğin sanayi ve öğrencinin karşılıklı iletişime geçmesinden dolayı son derece önemli olduğuna değinirken, panelin düzenlenmesinde emeği geçenlere teşekkürlerini iletti.
Açılış konuşmasının ardından panelin moderatörlüğünü yapan Prof. Dr. Cemal Meran panelistleri tanıtarak başladığı konuşmasında mühendis yetiştiren bir fakülte olarak verilen eğitimin yanında sanayinin ihtiyacına yönelik genç mühendislere bir takım kazanımlar sağlatmak, öğrencilerin ve sanayicilerin birbirlerinden beklentilerini ortaya çıkarmak için böyle bir etkinlik düzenlediklerini ifade etti.
Panelin ilk konuşmacısı olan Er-Bakır Elektrolit A.Ş Genel Müdür Yardımcısı Halil Göker, öğrencilik yıllarında kişilerin kendini geliştirebilmeleri için oldukça çok fırsat olduğunu hatırlatırken, genç mühendislerin bu yılların kıymetini iyi bilmeleri gerektiğini söyledi. Mühendislerden sanayici olarak iki tür beklentileri olduğunu söyleyen Göker, bunlardan birincisini temel mühendislik yetkinlikleri ve ikincisini ise iletişim becerileri olarak belirtti. Öğrenim hayatında öğrenilen her formülün ileride meslek yaşantısında bir sorunun çözümünde kullanılabileceğinin unutulmaması gerektiğini dile getiren Halil Göker, yabancı dil biliyor olmanın da önemine değindi.
Panelin ikinci konuşmacısı olan Uygar Makina Yönetim Kurulu Üyesi Orhan Ödemiş, günümüzde bilgiye ulaşmanın geçmişe nazaran çok daha kolay olduğunu hatırlatırken, genç mühendislere zamanlarını iyi planlamaları tavsiyesinde bulundu. Öğrencilik yıllarında meslekleriyle ilgili öğrenci kulüplerinde aktif yer almalarının sanayiye uyum sağlama konusunda önemli bir etken olduğuna değinen Ödemiş, böylelikle öğrencilerin sanayi ve sektörle daha erken tanışma fırsatı bulabileceklerini söyledi.
Panelin son konuşmacısı olan Hidrobarsan Mermer Makinaları San ve Tic. Ltd. Şti. Genel Müdürü Adnan Kaçar konuşmasında genç mühendislerin firmalarla temasa geçmek için okulu bitirmeyi beklememesi gerektiği vurgularken, öğrencilere temel mühendislik kurallarını iyi öğrenmeleri gerektiğini hatırlattı.
Panelin sonunda genç mühendis adayları akıllarındaki soruları panelistlerle paylaştı.