Türk Kızılayı Denizli Şubesi Başkanı Erdal Otçu, “Bu yıl Türk Kızılayı olarak 150. yaşımızı kutluyoruz. Denizli Şubesi olarak hedeflerini tutturan, özel donanımlı araçlarımızla ve afet lojistik depomuzla öncü bir il olarak mutluyuz, gururluyuz” dedi.
Türk Kızılayı Denizli Şube Başkanı Erdal Otçu, Kızılay Haftası nedeniyle Denizli Şubesi çalışmaları hakkında Deda Haber’e bilgiler verdi. Otçu, Denizli’ye Uşak ve Marmaris’in de bağlanarak 18. Bölge Kan Merkezi olduğunu belirterek, “Uşak ve Marmaris bize bağlı. Sadece Denizli’de ayda 3 bin 450 ünite topluyoruz. Kışın soğuk olan aralık, ocak ve şubat aylarında, yazın da sıcak olan ve tatil zamanı olan aylarda ve ramazan ayında kan bağışları azalıyor. Denizli’de günde 3 noktada, Lise Caddesinde, Bayramyeri’nde ve Üçler Mahallesinde kan alma birimlerimiz var. Delikliçınar’ın üst tarafında Lise Caddesi’ndeki birimimiz Pazar günleri de açık. Gezici ekibimiz okulları, özel firmaları, kamu kurumları tarafından davet ediliyor. Biz de ziyaretlerde bulunarak kan bağışı talep ediyoruz. 19 ilçeye planlı olarak gidiyoruz. Toplumda kan bağışı bilinci oluşması için ilçelerde, okullarda, üniversite de sunumlar yapıyoruz. Sunumlardan sonra kan bağışında artışlar oluyor. Sürekli bağış yapan bağışçılarımıza madalya veriyoruz. Ülke genelinde bir uygulama, 15 bağışa bronz, 25 bağışa gümüş, 35 bağışa altın madalya, 45 bağışa plaket veriyoruz. Maddi ve manevi değeri olan madalyalar. Vatandaşlarımız kan verişlerinde mini bir check-up yaptırmış da oluyor. Kan bağışı öncesi kandan örnek alıp inceliyoruz. Sağlık problemi olanlardan kan almıyoruz. Biz güvenli kan teminiyle yükümlüyüz” açıklamalarında bulundu.
Denizli’nin genel olarak kan bağışı hedefini tutturan bir şehir olduğunu ifade eden Erdal Otçu, “Tam veriler yıl sonunda belli olacak ama bağış oranı güzel. Hastanelerin kan taleplerinin 4’te 3’ünü karşılıyoruz. Yüzde 100 dersek olmaz. Çünkü farklı gruplarda farklı sayı da talepler olabiliyor. Bir gruptan çok kan ihtiyacı olurken, diğerinden az olabiliyor. Denizli’de kan bulamazsak, hastanın durumu acil değilse çevre şubelerden tedarik ediyoruz. Eğer acilse hastane, o zaman hasta yakınlarına kan bulmalarını söylüyor” diye konuştu.
Kızılay Denizli Şube Başkanı Otçu Kızılay’ın kan sattığına dair söylemlerin gerçeği yansıtmadığını söyleyerek, “Ayrıca şunu özellikle söylemek istiyorum. Türk Kızılayı kan satıyor diye bir şey yok. Hastane Kızılay’dan kan talebinde bulunur, Kızılay kanı temin eder. Hastane kanın parasını Türk Kızılayı’na öder, daha sonra devletten kan için ödediği parayı geri alır. Yani bizim kan satmamız gibi bir şey mümkün değil. Günümüzde pek görülmese de, eğer kan arayan vatandaşlarımızdan kan parası isteyen olursa da, o kişileri ilgili mercilere şikayet etsinler” dedi.
Erdal Otçu bu yıl Kızılayın 150. yaşını kutladığını belirterek, “Türk Kızılayı bu yıl 150. yaşını kutluyor. 1868 yılında “Osmanlı Yaralı ve Hasta Askerlere Yardım Cemiyeti” olarak kuruluyor, sonra 1877’de “Osmanlı Hilal-i Ahmer Cemiyeti”, 1923’de “Türkiye Hilal-i Ahmer Cemiyeti”, 1935’te “Türkiye Kızılay Cemiyeti” ve 1947’de “Türkiye Kızılay Derneği” adını alıyor. Bu yıl ise Türk Kızılayı olan amblemimiz alınan kararla Türk Kızılay oldu. Kızılay olarak biz de insanlara yardımcı olmaktan son derece mutluyuz, gururluyuz”
Türk Kızılayı’nın Denizli’deki çalışmaları hakkında bilgi veren Otçu, “Serinhisar’da Yerel Afet Müdahale Lojistik Depomuz, Ege Bölgesi’nin en büyüğü, 4 bin metrekarelik bir alana sahip. Kızılay yeni konsepte deprem, sel ve yolda kalma durumu olduğunda beslenme ihtiyacını karşılayacak. Denizli şube olarak seyyar ikram aracı aldık, içini donatıyoruz. Çok amaçlı kullanılacak. Ramazan’da iftar yemekleri verilecek, cenazelerde hizmet verecek. Denizli olası bir afette insanların beslenme ihtiyacını bu araçla daha kolay sağlayacak.
Seyyar kan bağış kamyonu satın almıştık, platform tipinde, aynı anda 4 kişi kan verebileceği ancak, Bölge olduğumuz için bir araç yetmeyecek bir tane daha aldık, yakında hizmet vermeye başlayacak. Daha çok insana ulaşıp daha çok kan bağışı toplayabileceğiz. Afet depomuzla Kızılay için Denizli önemli bir merkez oldu. Sadece Denizli’de 2,5 ton et dağıttık. Sosyal marketimizde kıyafet dağıtıyoruz. İlk yardım kursu düzenliyoruz. İlk yardım kursu Kızılay’dan alınırsa uluslararası alanda geçerli bir sertifika veriyoruz. Bu sertifikayı sadece Kızılay veriyor. Bu sertifikayı alan kişi uluslararası sosyal sorumluluk projelerine katılabiliyor” dedi.
Erdal Otçu, Denizli’nin yardımlaşma konusunda duyarlı olduğunu belirterek, “Denizli Arakan’a bağışta Türkiye 5.si olduk. Yine Türkiye genelinde kurban vekaletinde 10.olduk. Kesilen kurbanlar Et ve Süt Kurumu tarafından kesilip işleniyor, konservelere konuluyor ve ihtiyaç sahiplerine ulaştırılıyor. Denizli halkına yardımlarından dolayı teşekkür etmek istiyorum. Denizli yardımlaşma konusunda çok duyarlı bir şehir” diye konuştu.
Haber: Ayşe Selçuk KAĞ